Завантаження ...

Благоустрій міста Суми – на що витрачаються бюджетні кошти

Благоустрій міста Суми – на що витрачаються бюджетні кошти фото

Всім хочеться жити в охайному і доглянутому місті, не виключення в тому і мешканці Сум.  Ходити чистими й освітленими вулицями, красивими скверами й парками, не спотикатись через ями на дорогах і взагалі милуватись своїм містом – це те базове, чого ми хочемо, і це те базове, що має забезпечувати міська влада. І знати, скільки наших з вами грошей йде на благоустрій міста Суми, його мешканці мають повне право.

Питань у сумʼян до очільників міста щодо теми благоустрою і прибирання чимало, тож, журналісти сайту MISTOSUMY.com поцікавилися у нашої Сумської міськради стосовно бюджету, який виділяється на благоустрій міста. Дізнаймося, скільки та на що саме витрачалося коштів платників податків, та як змінювався розмір цих витрат протягом останніх чотирьох років.

Видатки на благоустрій Сум, передбачені в міському бюджеті

На фото таблиця видатків на благоустрій Сум, передбачені і міському бюджеті

Найбільший бюджет на благоустрій міста був виділений у довоєнному 2021 році, що в принципі цілком логічно. У наступні три роки видатки на благоустрій були суттєво менші. Очевидно, що на це вплинула війна, її наслідки та потреби, які залежать від фінансів. Загальний державний тренд зрозумілий: максимум грошей на видатки на оборону країни, а на всьому іншому – економимо. Найменше коштів на благоустрій Сумська міська рада виділила на цей 2024 рік. Ці видатки складають майже 229 мільйонів гривень.

У вуличне освітлення та зовнішні електромережі також входить й оплата за це, яка кожного року то збільшувалася, то зменшувалася. За інформацією, яку нам надали, у 2021 році на оплату електроенергії використали 36,7 млн грн (ця сума входить у цифру 52,2 млн грн). У 2022 році на подив більша цифра, аніж у 2021 – 43,8 млн грн на оплату електромережі. Спад оплати за електромережу спостерігається у 2023 році аж на 64% з сумою 15,9 млн грн. А у 2024 році знову підвищення до 43 млн грн.

З тих трендів, які можна простежити за наведеними цифрами, відзначимо суттєве зменшення видатків на озеленення міста. Порівняно з 2021 роком у поточному році витрати на зелені насадження зменшені на третину. Так що навряд чи варто очікувати якихось помітних поліпшень у питаннях озеленення міста Суми цього року.

Витрати на благоустрій місць поховань сумʼян навпаки трохи збільшились у порівнянні з довоєнним 2021 роком. На жаль, це також є цілком логічним, враховуючи більшу кількість поховань через війну.

З наданих даних можемо помітити, що найбільшу суму грошей виділять на дорожнє господарство. Наприклад, у 2023 році на це було виділено майже 170 млн грн. Як зазначила нам Аліна Левицька, начальниця управління Департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради, до розділу «дорожнє господарство» відносять усі роботи з ремонту доріг та тротуарів, прибирання дорожньо-вуличної мережі, тротуарів та міста у будь-яку пору року. Сюди також відносять благоустрій зупинок громадського транспорту, дорожню розмітку.

Ми також запитали, а що ж відносять до «інших видатків». Пані Левицька пояснила, що ці витрати стосуються більш менших об’єктів благоустрою: поточний ремонт сходів чи малих архітектурних форм, фарбування парканів чи їх ремонт. Ремонт смітників і загалом дрібні роботи благоустрою. Сума витратів на цю частину благоустрою поступово зменшувалася з роками. Спостерігається тенденція зменшення коштів цього року порівняно з 2021 роком на 38%. Що й очікувано, адже майже усі кошти йдуть на оборону міста, особливо зараз, коли вибухи лунають кожного дня.

На питання, чи спостерігалися кадрові проблеми у комунальників міста Суми, але такою інформацією, як нам відповіли, Департамент інфраструктури міста Сумської міської ради, не володіє.
 

А як ви гадаєте, на що наша Сумська міська рада повинна виокремити більше, а на що менше грошей? Чи можливо щось потрібно додати? Поділіться своїми думками з нами у коментарях у нашому Facebook.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: