Завантаження ...

Чи хочуть дорослі сум’яни вчитися? – ми спитали й підказали

Чи хочуть дорослі сум’яни вчитися? –  ми спитали й підказали фото

“Навколо усі вчаться, крім мене, мабуть, зі мною щось не так” – саме такий висновок можуть зробити сум’яни, гортаючи стрічку у Фейсбуці та Інстаграм, де активно пропонується реклама різних курсів та майстер-класів. Та чи дійсно соціальні мережі є відображенням реального життя? 

Журналісти MISTOSUMY.com вирішили дізнатися,  кому з сумʼян знадобився отриманий диплом та чи є серед них охочі здобути нові знання та змінити свою професію.

Ми вийшли на вулиці нашого міста і спитали дорослих сум’ян:

–  Чи хотіли б ви отримати іншу професію? Чи навчаєтесь чомусь зараз?


Кристина, 34 роки, рестораторка, на фото праворуч

– Закінчила СумДУ за спеціальністю бухгалтерський облік, і 13 років працюю в ресторанному бізнесі, зараз вже є керуючою рестораном. Змінити професію в дорослому житті? Думаю, не потрібно, якщо є нормальна робота. Та й часу на це немає, потрібно заробляти гроші. Звісно, тренінги по професії я проходжу. В нашій галузі вони стоять дорого, то треба чекати, поки запропонує підприємство. Батьки мої теж працюють в одній професії, думаю, навряд чи у них є бажання щось міняти. 

Люба, 34 роки, ФОП у сфері торгівлі, на фото ліворуч

–  Здобула освіту бакалавра з обліку та аудиту, одразу пішла в торгівлю. Торгівля –  це моє, тому міняти професію не збираюсь. На довге навчання часу зараз немає, а от на короткі забіги типу тренінгів, майстер-класів –  з задоволенням. Я готова вчитися просуванню в соцмережах, тобто всьому, що стосується вдосконалення навичок у сфері торгівлі.


Марія, психологиня

–  Отримала недавно диплом психолога, зараз знов вчуся, проходжу курси підвищення кваліфікації, щоб стати психотерапевтом, і це майже 500 годин, тобто ще одна спеціалізація. А далі будуть інші курси, в психології багато напрямків, які мене цікавлять. Взагалі, мені дуже подобається вчитися!

Алла Акіменко, редакторка у видавництві “Колесо життя”, 49 років

–  Чи поставила я хрест на своїй освіті? З задоволенням відповім: Так от, я вчуся! Ніколи не можна припиняти вчитися, це –  злочин проти себе! Я зараз вчуся аж на трьох курсах і всі за кредитні кошти. Це –  інвестиція в себе, бо головна задача –  розвиватися, збільшити свої можливості і дохід. Серйозно вивчаю англійську, крім цього, інтернет-маркетинг та штучний інтелект, все що може прискорити, полегшити і осучаснити мою роботу копірайтерки та редакторки. Здоров’я і навчання –  головні сфери для інвестицій в себе. Вчитися, вчитися, вчитися! Хто це сказав? Я –  Алла Акіменко –  редакторка видавництва “Колесо життя”! (сміється)


Ніна, на пенсії

–  Мені вже не потрібно, та й часу на навчання нема, навіть якщо мова йде про іноземні мови та інший розвиток. А от доньку підтримаю, якщо вона схоче вчитися ще одній новій професії, наприклад, дизайнера одягу, про яку мріє.


Алла, виховує двох дітей

– Освіту нормальну у свій час отримати не вийшло. Але в мене є певні таланти до перукарства, то хочеться вчитися. Професія ця потрібна і тут, і за кордоном, бачила як наші дівчата заробляли перукарством у Польщі, де ми були в перший рік війни. Якщо буде можливість отримати фах через центр зайнятості, піду вчитись, головне знайти можливість залишати дітей на когось. Дякую за підказку, буду шукати.

 Василь 50 років

– Я водій далекобійник, закінчив школу, курси, гроші заробляти вмію, то про нову професію ніколи не мріяв. 

Тетяна, 44 роки

–  Моя освіта –  менеджмент організацій, я працюю і досі не замислювалась над новою професією. Проте тепер буду думати, мало як життя поверне. 

Дмитро, юрист, 35 років

– Я постійно навчаюсь, проте обходжусь без жодних курсів та тренінгів. Для самоосвіти й самовдосконалення є інтернет, в якому зараз є все. В моїй професії юриста є  необхідність постійно вивчати закони та зміни. Про нову професію не мрію, впевнено почуваюсь у своїй, займаюсь приватною практикою.

Тетяна, 49 років

– Нову професію? Мабуть, хочу. Донька вчиться на лікаря, то я б хотіла працювати у неї медсестрою, тому хотіла б вчитися у медколеджі. Але реально про це ще не думала, бо працюю, зараз часу на навчання не маю, навіть на курси.

Ольга, 50 років

– Ніколи не думала ні про нову професію, ні про те, щоб вчитися далі. Може тому, що не цікавилася і не мріяла. У мене велика родина і багато проблем, то я навіть на роботу вийти не можу, не вистачає часу. Колись давно отримала диплом технолога, з того часу жодних курсів, жодної нової освіти.

Як отримати нову професію безплатно

Разом з опитуванням наші журналісти поспілкувалися з представниками Сумського Обласного центру зайнятості та побачили можливості здобути безплатну освіту і нову професію для різних вікових груп і категорій населення. 

Тим, кому вже 45+ та пільгові категорії гроадян, можуть скористатися державним ваучером на навчання. Ті, хто зареєструється в центрах зайнятості як безробітний, мають також багато можливостей опанувати нову професію. 

Як отримати державну допомогу для здобувачів освіти – нещодавно дізнавалися наші журналісти. 
 


Анна Крамар для MistoSumy

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: