Завантаження ...

Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел

Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото

Останні 4 місяці команда SM Architects брала активну участь у проєкті «Живий шлях: Річка в місті» від Школи архітектури та дизайну. Результатом проведених семінарів стало створення концепту облаштування частини берегової лінії р. Псел, що врахував сучасні принципи взаємодії річки та міста. 

Територією для проєкту обрали ділянку р. Псел, що обмежена Харківським мостом, мостом Харитоненка та пішохідним мостом біля “Здибанки”. Ця територія є особливою через своє розташування у самому центрі міста, сусідство з багатьма великими житловими районами та зручний доступ як для пішоходів, так і для транспорту. Також дана ділянка стала б логічним доповненням вже існуючої системи скверів та парків.

Перед проєктуванням архітектори займалися дослідженням ділянки, для цього багато разів виходили безпосередньо на цю територію для візуального обстеження, фото- та відеофіксації поточного стану, визначення існуючої інфраструктури. Також проводили опитування як у соцмережах, так і прямо на ділянці, опитуючи людей різного віку та статі щодо їхніх вподобань та побажань.

Метою було розробити не просто проєкт, а концепцію гармонійного розвитку річки та її набережної, що буде взаємодіяти та співіснувати з містом. Керуючись отриманими на семінарі знаннями, різними посібниками та українським і європейським досвідом намагалися створити природний та екологічний простір, що не спаплюжить природний стан берегової лінії. Для цього фіксували та враховували існуючі зелені насадження і їхній стан, передбачали висадження нових для створення зеленого, тихого та прохолодного простору. Вибір матеріалів облаштування також керувався природністю, тому максимально відмовились від радянського принципу «бетонування» набережної. Основними матеріалами в проєкті є: деревина різних видів, гранвідсів, мульча та метал.

Також при проєктуванні виділили основні функціональні зони, до яких увійшли зони активного та тихого відпочинку, а також зони громадського обслуговування. Крім цього передбачили черговість будівництва, керуючись складністю та нагальність облаштування окремих ділянок набережної. Таким чином були виділені 4 основні черги розвитку території.

На території набережної були обрані 2 ділянки, що детально розробили в якості парків, це парк «Гусинці» та парк «Швейцарія» Саме такий вибір був визначений містобудівною ситуацією та історичними умовами.

Парк «Гусинці» знаходиться на правому березі Псла, поруч з закладами харчування «Тандирний двір» та «Карпатська Колиба» і пішохідним мостом біля Здибанки. При дослідженні було виявлено основні існуючі пішохідні звʼязки, місця відпочинку людей, місця контакту з водою, обʼєкти громадської інфраструктури та місця руху та паркування автомобілів. Керуючись даними знаннями було створено паркову пішохідну зону. Проблему автомобілів на тротуарах та хаотичного паркування було вирішено організацією парковки та підʼїзду до неї, що відбувається не через територію парку. Парк «Гусинці» умовно поділений на дві зони: зону активного відпочинку зі спортивним та дитячими майданчиками, закладами харчування тощо та зону тихого відпочинку, що представляє собою природний тихий простір, в якому людина може усамітнитися з природою та насолодитись спокоєм. Подібне відокремлення має на меті зберегти відчуття контакту з природою в тихій зоні, де архітектори розмістили місця сидіння та відпочинку в виді лавок, альтанок та окремо розташованих стільців, прогулянкові алеї та пірс.

Парк «Швейцарія» розташований на лівому березі Псла на місці історичного саду «Швейцарія» - першого громадського міського парку, що був створений ще у XIX ст. Територія саду виділялась цікавим рельєфом та ландшафтом, облаштованими алеями, альтанками та альпінаріями. Також серед цікавих обʼєктів можна виділити алею для закоханих та буфет-ресторан, що влітку працював майже цілодобово. Але найцікавішим обʼєктом саду був деревʼяний театр місткістю 800 осіб (для порівняння: в театрі ім. Щепкіна 822). У концепції дана територія наслідує свою історичну функцію ландшафтного парку з закладами культури та харчування. На території парку розмістили арт-центр та оглядові майданчики з функціями фуд-кортів та торгових точок. На цій ділянці, як і на «Гусинцях» передбачені дитячі та спортивні майданчики, а також майданчики для вигулу собак. Також розміщуються кілька пірсів для контакту з водою та точку прокату човнів. Крім цього, важливо відмітити первинні укриття «Sumy Shelter», які будуть розміщені по всій території набережної для безпеки відпочиваючих.

Створена концепція є баченням гармонійного розвитку цієї території згідно сучасним тенденціям і нормам влаштування екологічних набережних та не передбачає обовʼязкової реалізації. Втім, дана концепція може стати основою для подальших напрацювань та розробки детального плану цієї ділянки, що є необхідним для створення тут в майбутньому якісного простору для відпочинку містян.

Повну версію презентації можна подивитись в Телеграм каналі https://t.me/architects_sm/138.

Автори проєкту: Дубина Владислав, Титаренко Ігор, Леонець Юрій, Капоріна Карина, Поцелуйко Маргарита, Попова Юлія, Бікетов Олександр.

Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото №1
Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото №2
Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото №3
Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото №4
Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото №5
Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото №6
Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото №7
Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото №8
Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото №9
Сумські архітектори презентували дизайн-проєкт облаштування набережної р. Псел фото №10

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: