Завантаження ...

Як швидко отримати статус дитини війни в Сумах - пояснюємо в деталях

Як швидко отримати  статус дитини війни в Сумах - пояснюємо в деталях фото

З 1 травня вдосконалили процедуру отримання статусу “дитини війни” для мешканців Сум і переміщених осіб, зареєстрованих в нашій громаді. Проте, окремі сум’яни ще досі сумніваються, чи потрібен їхнім дітям цей статус.

Талон на реєстрацію заяви й подачу пакета документів тепер можна отримати за посиланням або Q-кодом лише в кілька кліків.  Один з батьків вводить своє прізвище та ІНН, вибирає запропоновану дату й час і  талончик завантажується на гаджет.  Все відбувається за аналогією з Helsi  - медичною інформаційною системою України.

Раніше на отримання такого талончика сум’янам доводилося витрачати години стояння в живій черзі. Це було значною перепоною в отримання статусу для багатьох батьків громади, які працюють.

Перший і другий етап отримання статусу

Першого травня, одразу після брифінгу влади щодо нових можливостей, наші журналісти спробували зареєструватися за посиланням. Система спрацювала без збоїв - ми отримали талончик на 1 липня поточного року. 

Талончик дає право на проходження другого етапу процедури -  особисту зустріч з фахівцем  Сумського  міського центру соціальних служб, що на Харківській, 42. Туди батьки, опікуни чи особисто дитина, яка досягла 14 років, мають прийти  для подачі документів й заповнення анкети. Перелік необхідних документів - вказаний за посиланням для реєстрації, будьте уважні, підготуйте їх заздалегідь.

У міському центрі соцслужб зараз ще здійснюється прийом тих громадян, які отримали паперові талони, ця черга вже сформована до кінця червня.

Заступник міського голови Станіслав Поляков розповів, що він спробував особисто пройти процедуру подання пакета документів, і хоч сама процедура не є складною, проте займає до 30 хвилин на одну дитину. Тому  місцеві служби досі мали можливості реєструвати та обробляти документи досить обмеженої кількості осіб на місяць. 

Зараз міська влада намагається пришвидшити процес прийняття і розгляду документів. Вже у травні створено більше місць для прийому заявників і збільшено години роботи з громадянами.

Другий і наступні етапи отримання статусу проходять без заявників

Заявки й пакет документів обробляють фахівці, вони складають Акт оцінки потреб сім’ї/особи на отримання статусу. За позитивного рішення  матеріали передають у ЦНАП. Далі документи віддають на підпис голові міської військової адміністрації, який своїм розпорядженням узаконює цей статус. 

Автоматизувати цей процес і надати статус усім дітям, що зареєстровані в громаді без аналізу документів кожного заявника, за чинним законодавством не можливо, наголошують посадовці. Тому вбачають свою задачу саме у вдосконаленні процесу реєстрації та розгляду заяв.

Чи є відмови й складності

Сум’янам не варто самостійно аналізувати, чи входять їхні діти в перелік постраждалих внаслідок бойових дій, бо він потребує додаткових роз’яснень. Представники влади запевнили, що Статус дають практично усім дітям, які на час воєнних дій були неповнолітніми, тобто не мали 18 років.  Статус не потребує щорічної перереєстрації.

Окремі відмови були лише в перші місяці реєстрації з причин неузгодження юридичних моментів самого статусу, які на сьогоднішній момент вирішені - й ті заявники мають право повторно звернутися за набуттям статусу. 

Окремі черги й додаткові папери

Для членів родин військовослужбовців і тих мешканців, які безпосередньо постраждали  від обстрілів, запровадили окремий прийом. Їхні заяви розглядають максимально швидко.

Якщо у дитини є якісь додаткові документи, які свідчать про фізичні та психологічні  втрати під час бойових дій, їх також треба надати на розгляд фахівцю на етапі подачі пакета документів.

Переміщені особи підтверджують належність дитини до сумської громади документом про отримання освіти в місцевому навчальному закладі або декларацією про медичне обслуговування.

Діджиталізація і її можливості

Програму реєстрації в електронній черзі на волонтерських засадах створили викладачі й студенти кафедри кібернетики СумДУ.

Проте, навіть з цим сервісом прийом заяв і оформлення документів, за розрахунками влади, все одно розтягнеться  до 2026 року. Бо  на отримання статусу претендують практично усі діти, які мешкають постійно або тимчасово у Сумах, а також частина тих, хто зараз перебуває за кордоном та не розривають зв’язків з Батьківщиною. За попередніми підрахунками, це близько 40 тисяч дітей. 

Станом на 1 травня статус “дитина війни” вже отримали 5642 дітей громади. 

Що дає Статус у 2024 році

Від держави такі діти згідно з чинним законодавством не отримують поки нічого. Проте сум’яни вже зараз можуть розраховувати на соціальні пільги від місцевих органів влади. Мова йде про безплатне харчування в дитячих садочках та школах.

За словами Олексія Дрозденка, начальника міської військової адміністрації, у 2024 році громада виділила майже 20 мільйонів гривень на харчування дітей пільгових категорій. 

Серед дітей, що перебувають у садочках і школах міста, пільговиків різних категорій станом на 1 вересня минулого року було 4314 осіб,  1 травня 2024 - вже 6571 особа. І далі ця цифра буде лише збільшуватись.

Тому місцева влада вже запланувала кілька мільйонів гривень на дофінансування пільгового харчування з 1 вересня нового навчального року. 

У 2025 році міська влада сподівається отримати державну субвенцію на покриття цих потреб.

Для чого сум’яни отримують Статус.
 

Ми також опитали містян, які чекають або вже отримали статус “дитини війни”. Батьки сподіваються не тільки на безкоштовне харчування у навчальних закладах, а й іншу соціальну підтримку від міста та держави. 

Вікторія, мама учениці 4 класу, працює в бюджетній сфері

– Я отримала статус одна з перших, ще тоді й черг не було. Сніданки отримуємо безплатно, економимо при змішаному навчанні 450 грн на місяць - дрібниця, але приємна. Статус я отримувала, звісно, не заради безплатного харчування, а на майбутнє. Хай буде, за плечима його не носити.

Ольга, мама трьох школярів, підприємиця

– Я вже маю талончик, сподіваюсь, що скоро статус отримаємо. Так, я планую користуватися всіма пільгами, які будуть. Ми нікуди не виїжджали з Сум і я відзначаю, що психічне здоров’я дітей все ж-таки постраждало від постійних тривог і обстрілів. І у майбутнє також заглядаю, можливо дітям буде ще якась допомога я як мама маю потурбуватися про це зараз.

Сергій, батько - 6-класниці, підприємець.

– Дружина займалася, статус вже отримали кілька місяців тому. Ми зараз навчаємось онлайн, тому пільгами на харчування не користуємось і навіть розмови про це не пам’ятаю. Статус може знадобитися у майбутньому, саме з цього ми й виходили.

Олена, мама двох дітей 2 та 7 років

– Вчора ввечері подруга кинула посилання, і вночі я зареєструвалася - талончик отримала вже на вересень. Буде час подумати, бо ще ніяк не вирішу:  потрібен цей статус моїм дітям чи ні. Читаю різне, є побоювання, що діти матимуть обмеження у виборі професії через юридично зафіксовані психологічні травми. Подруги вже давно отримали, їхні мами вистояли живі черги. Про пільги знаю, вони незначні, тому й досі вагаюся.

“Дитина війни” - народна інтерпретація статусу. 

В народі і навіть подекуди в офіційних документах чинний юридичний статус “Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів” за аналогією з подіями другої світової війни та часів СРСР,  спрощено називають статусом “дитина війни”. Посилаючись саме на автоматичне присвоєння такого статусу нашим дідусям і бабусям, які народилися в певний проміжок часу, окремі сум’яни ще сподіваються на аналогічне присвоєння статусу усім дітям, які зазнали впливу окупації, обстрілів та/або вимушеної евакуації з рідного міста та на поспішають витрачати свій час на проходження процедури.


Анна Крамар для MISTOSUMY.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: