Завантаження ...

Імунізуйтеся і вакцинуйте чотирилапих власноруч - головний санлікар Сумщини

Імунізуйтеся і вакцинуйте чотирилапих власноруч - головний санлікар Сумщини фото

До щорічного  Європейського тижня громадського здоров’я, який вшосте проходить в Україні, головний державний санітарний лікар Сумщини Володимир Збаражський нагадує жителям області про необхідність вакцинації дітей, дорослих і тварин.

Старі й нові хвороби

Кожні 10 років дорослі мають вакцинуватися від дифтерії і правця, нагадує жителям Сумщини Володимир Збаражський. Хоча останні три роки на Сумщини не було смертей від зазначених хвороб, проте вони залишаються дуже небезпечними.  Також треба остерігатися сказу, який є смертельною хворобою і передається навіть через ослинення: слина може потрапити на шкіру домашньої тварини, а через неї до людини. У випадку зараження,  незалежно від статусу щеплення домашньої тварини, яка стала переносчиком хвороби, слід обов'язково щепитися  людині.

Вакцина проти вказаних хвороб на Сумщині є в достатній кількості.

Також завжди в наявності є вакцина проти ковіду, вона безкоштовна. І хоч коронавірус останні роки носить сезонний характер, лікар закликає вакцинуватися усі категорії громадян, які перебувають в зоні ризику, особливо напередодні сезонного росту захворюваності. 

Грип, який дає ускладнення й летальні випадки, також потребує щорічної вакцинації. Володимир Збаражський пропонує наслідувати його власний приклад -  вакцинуватися щоосені.

Безкоштовну вакцину від грипу держава надає лише лікарям і вчителям, проте вона вільно продається в аптеці і коштує близько 400 грн. Лікар визнає, що ця сума може стати на заваді вакцинації частині людей пенсійного віку.

Вакцинація дітей - Сумщина лідирує

Вакцинація дітей до 18 років здійснюється на 100 відсотків коштом держави.  Календар щеплень, який розрахований до 18 років, забезпечує захист від 10 небезпечних захворювань на 95%. 

Сумщина входить до трійки лідерів областей України за результатами проведення щеплення проти туберкульозу дітей перших років життя. Так, у 2023 році показник вакцинації проти цього захворювання сягнув 96,2%.

Також, за підсумками минулого року, в Сумській області найвищі показники охоплення щепленнями дітей перших років життя проти поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, вірусного гепатиту В.

Тварин можна прищепити самостійно

Також лікар нагадує про необхідність щорічного щеплення домашніх тварин від сказу. Така  вакцина безкоштовно надходить в обмеженій кількості, проте в аптеці вона вартує від 75 грн. 

“Укол тварині можна зробити власноруч, робиться в холку тварини, - розповідає  Володимир Збаражський, - своїй собаці я завжди роблю щеплення самостійно”

Антивакцинатори і холодильні камери

Серед сум’ян, зазначає Збаражський, досі існують настрої антивакцинаторства, в тому числі через страх отримати вакцину, яка зберігалася в неналежних умовах.

Головний державний санітарний лікар Сумщини хоче заспокоїти жителів області: з 2013 року Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб має велику сучасну камеру для зберігання імунобіологічних препаратів для щеплень, а в цьому році міжнародні партнери передали ще й спеціально обладнану холодову кімнату місткістю 30 кубічних метрів для зберігання вакцин.
Також Центр має транспорт. із необхідним обладнанням  для транспортування вакцин і вакцинальний автобус для виїзду до громад.

Безперебійну роботу холодильників забезпечують в тому числі дизельні генератори, які автоматичн вмикаються при збоях електропостачання. Щоб впровадити дистанційний контроль за температурним режимом, подана заявка й найближчим часом очікується встановлення такого обладнання, - повідомляє Володимир Збаражський

Вакцинація - це шлях до здорового покоління українців, наголошує головний санітарний лікар. Контроль за дотриманням графіка щеплень зараз покладено на лікарів первинної медичної ланки, а також на свідомість кожної дорослої людини.

Читайте також: які щеплення варто робити сум’янам в умовах війни – рекомендації від сімейної лікарки


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: