Завантаження ...

Краще запобігти, ніж лікувати: які щеплення варто робити сум’янам в умовах війни?

Краще запобігти, ніж лікувати: які щеплення варто робити сум’янам в умовах війни? фото

Відмова від вакцинації може мати серйозні наслідки, особливо у воєнний стан. Під час війни, коли доступ до основних ресурсів та медичної допомоги може бути обмежений, імунізація стає життєво важливим інструментом для збереження життя та попередження багатьох захворювань. Захистити військовослужбовців та цивільне населення від різних інфекційних хвороб стає надзвичайно важливою справою, яка може мати вирішальне значення для відновлення та збереження здоров’я у вразливих регіонах.

Про те, які вакцини є обов’язковими  та рекомендованими під час війни ми обговорили в інтерв’ю з Аллою Лавриненко, сімейною лікаркою амбулаторії сімейної медицини та педіатрії «Get Healthy».

- Які щеплення є обов’язковими для дітей. Чи всі вакцини, яка має отримати дитина, є безоплатними?

- Згідно з календарем щеплень обов’язковими для дітей є такі щеплення: від гепатиту В, проти туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту. Усі щеплення є безоплатними. Але якщо говорити за вакцинацію проти дифтерії, кашлюка, правцю, гепатиту В  та гемофільної інфекції. Деякі батьки частіше обирають комплексну вакцину бельгійського чи французького виробництва придбану за власні кошти, аби зробити вакцинацію одним щепленням замість трьох.  Вакцина АКДП (від кашлюку, дифтерії та правця), яке надається державою безоплатно, є дієвою, проте має цільноклітинний компонент кашлюку, який може викликати реакцію у вигляді підвищення температури та гіперемії на ніжці. 

Інфографіка МОЗ

- Які щеплення є обов’язковими для дорослих? Вони також є безоплатними?

- Щодо дорослих, то все індивідуально. Дивіться, є дорослі, які у дитинстві з якихось причин не отримали щеплення. У цьому випадку вони повинні звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта, де для них складуть індивідуальний план вакцинації.

Якщо доросла людина, бувши дитиною, отримала всі ці обов’язкові щеплення, то у майбутньому вона має отримати щеплення АДП-м кожні 10 років тобто 26, 36, 46 і т.д.. 
Всі інші вакцини є рекомендовані.

- Які, на Вашу думку, щеплення має мати доросла особа під час війни?

- У зв’язку з нинішньою ситуацією потрібно контролювати, щоб було щеплення від правця. Правцем можна інфікуватися при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. На жаль у сучасних умовах ймовірність отримати такі травми висока, тож  хворобі краще запобігти, ніж лікувати.  Також варто звернути увагу на вакцинацію проти вірусних інфекцій: сезонне щеплення проти грипу та, звісно, не варто забувати про вакцинацію проти  COVID-19. Щеплення від грипу та COVID-19 я б радила робити людям, які мають слабкий імунітет або мають супутні захворювання наприклад хворим на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, онкологію. Вакцинація дозволяє виробити імунітет до штамів вірусу які активні у цьому сезоні та повністю уникнути захворюванню або перенести його набагато легше і без ускладнень.

Ще я б радила мати щеплення від вітряної віспи. Якщо дитина до 15 місяців не хворіла на вітряну віспу і планує йти в садочок, школу, відвідувати якийсь гурток, то їй рекомендовано зробити цю  вакцинацію. Для чого це робиться? Бо це одна із найпоширеніших інфекцій, яка передається повітряно-краплинним шляхом. Від вітряної віспи навіть у дітей бувають ускладнення. І плюс, якщо ви перехворіли на вітрянку, то вірус залишається в організмі на все життя і пізніше може проявлятися у вигляді оперізуючого герпесу.  Якщо доросла людина не хворіла на вітряну віспу -  їй бажано зробити вакцинацію.

Також варто звернути увагу на рекомендовані щеплення проти пневмококової та менінгококової інфекцій, папіломавірусної інфекції, кліщового енцефаліту.

Якщо ви збираєтеся виїжджати за кордон – то варто зважати на перелік необхідних щеплень для цієї країни.

- Хто має інформувати про щеплення, це має робити сімейний лікар?

- Якщо щеплення обов’язкове, то так.  

Коли говорити про дітей, то у нас є форми їхніх щеплень, адже ми їх ведемо з нуля, і плюс уже є можливість відразу вносити дані про щеплення в електронну карту. Тому тут легше все проконтролювати, З дорослим населенням трохи складніше, так як дані про їх вакцинацію переважно в паперовому вигляді або взагалі втрачені з якихось причин (нп. переїзд). Проте є сподівання, що в майбутньому усі щеплення як дитячого, так і дорослого населення будуть внесені в електронну систему. Тоді вже доросла особа зможе самостійно бачити календар щеплень у додатку або на сайті електронної медичної системи «Helsi».

До речі, у додатку «Helsi». в розділі сервіс є календар щеплень, де ви можете знайти які щеплення і в якому віці треба зробити (там є як обов’язкові так і рекомендовані).

- Чи є наразі можливість перенести карту щеплень в друкованому варіанті до електронної медичної системи?

- Так, ми можемо внести ті дані, які містяться в карті щеплень. І наразі ми це робимо, бо це дійсно набагато зручніше і лікарю, і пацієнту. Адже у разі втрати карти щеплень, ви зможете знайти її у додатку або на сайті медичного порталу «Helsi».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: