Завантаження ...

Сумські етнофани — фотоінтерв'ю “Вишиванка-2024”

Сумські етнофани — фотоінтерв'ю “Вишиванка-2024” фото

Колекціонерку старовинних вишиванок, майстринь-вишивальниць та шанувальників етноодягу знайшли ми серед чиновників міста та перехожих.  Зробили з цими сум’янами фотоінтерв'ю – є дуже цікаві знахідки.  

На День вишиванки активні сум’яни  пішли на Сотню, де всі охочі долучилися до реставрації “доріжки-вишиванки”. На толоці ми зустріли велику кількість чиновників. Допомогти реставрувати рекордно довгу доріжку, схоже, вийшли переважно державники та депутати, які активно робили фотозвіти. Також до акції долучився колектив та учні 12-ї школи (з власної волі чи за дорученням екс-директорки-депутатки Ірини Губської, яка теж була там, - нам дізнатися не вдалося).

Чи всі сум’яни мають вишиванки

Шукати сум’ян у вишиванках далі пішли на вулицю Харківську. Людей у вишиванках ми побачили небагато, бо й день був прохолодним, тому питали зустрічних, чи є у них вишиванки в гардеробі, скільки й для яких свят, казали різне.

Більшість чоловіків вишиванок не мають взагалі, і не задумуються чи варто їх купувати. Кажуть так: якби хтось подарував, носили б з задоволенням. 

Жінки похилого віку, з якими ми говорили, вишиванок здебільшого не мають, купувати їх, кажуть, не дозволяє мізерна пенсія. Ми подивилися актуальні ціни в інтернет-магазинах: найдешевша футболка-вишиванка українського виробника на дорослого коштує біля 200 грн, далі ціновий діапазон – дуже широкий.

Зустрічні батьки школярів й малюків теж не вдягли вишиванку, проте у своєму гардеробі більшість їх таки має. 

Школярі, які ходять навчатися частіше онлайн, вишиванки не одягають і не купують, розповіла про свій клас одинадцятикласниця 27-ї школи.

В одному з магазинів вишиванок напередодні та у день свята сум’яни купили п’ятнадцять вишиванок, що складає приблизно двотижневий виторг.  

У магазині товарів для рукоділля продавчині розповіли: пік попиту на заготовки-викрійки вишиванок був після Революції гідності. Заготовка коштує  від 400 грн.

Переважна більшість тих, у кого є вишиванки, одягають їх здебільшого на свята -  державні й сімейні. Таких, хто носить вишиванки щодня, ми не зустріли.

Є знахідки, які  надихають

Кіра Захарова, підприємиця

– Ця вишиванка 1895 року, називається “Буковинка“, походженням з Буковини. Фасон цей   “хлоп’янка”, тому що близький до чоловічого. Вишита білим по білому, льон. Колекціоную вишиванки давно, у мене їх близько тридцяти, майже з усіх регіонів України. З усіх немає, бо не всюди встигла, були часи, коли вишиванки рвали на ганчірки й мили ними пол.

Ліза Чурсіна, 14 років, президент шкільного самоврядування школи №12

– Ця вишиванка старовинна, ще моєї прабабусі, що жила в Конотопському районі. Ми носимо її по черзі з мамою. Звісно, у нас є й сучасні вишиванки.

Юлія і Світлана, с. Річки, Білопільського району.

У Світлани вишиванка з магазину, їй майже 10 років. А з Юліною вишиванкою пов’язана сумна історія. 

– Цю вишиванку вишила моя мама у 2021 році. Візерунок вона повторила з рушника, який колись вишила гладдю моя бабуся - Ганна Турчин. 18 квітня 2023 року бабуся, якій було 82 роки, загинула від російської ракети. В пам’ять про неї я вдягаю цю вишиванку на всі свята.

Ольга Гордус і Тетяна Полозова, заслужені журналістки України

Ольга

– Ця сорочка з Івано-Франківська, мені її на замовлення привезла знайома. До Дня незалежності, сподіваюсь, закінчу вишивати власну сорочку, працюю над нею вже п’ять місяців. Це буде традиційна слобожанська вишивка “мережка” - біла по білому. Чоловікові я вже вишила дві сорочки, першу на наше одруження.

Тетяна

– Ця вишиванка від сумського дизайнера Петра Сороки, подарував її мені особисто, вдягаю в пам’ять про нього. Вишиванок у мене кілька, цю люблю найбільше. Вдома у мене зберігається родинна реліквія вишиванка ще мами моєї свекрухи, вишита путивльськими орнаментами. Була ще й старовинна українська сукня, її я віддала в фотостудію “Мальва” хай популяризують наш національний одяг.

Єлизавета Обравіт, начальник відділу фізичної культури і спорту СМР

– Ця вишиванка ТМ "Vyshyvanka by Masik Valeriy", зроблено в Сумах подарунок на мій день народження. Я люблю вишиванки  у мене їх три: біла, помаранчева і блакитна. Зараз я власноруч вишиваю для себе свою вишиванку, вже вишила один рукав, поспішаю закінчити, щоб одягнути на день нашої Перемоги, так собі загадала. Хрестиком навчилася вишивати ще на уроках праці в школі №20. Для мене це розрядка, як є час вишиваю.

Тетяна Котельницька, головний спеціаліст Департаменту захисту довкілля і природних ресурсів ОДА.

– Цю сукню я купила в Сумах. У мене загалом три вишиванки: вишита білим по білому і червоним по чорному. Та я мрію вишити свою вишиванку власними руками. Вишивати хрестиком мене навчили ще в школі. Вишивала до війни, коли було натхнення, але досі лише невеличкі картини.

Світлана Кушнір, заступник директора з господарської роботи школи №12

– Цю вишиванку чотири роки тому я вишила власноруч, це бісер, вишивка по малюнку. Другу вишила на подарунок. Люблю вишивати картини. Вдома є ще три вишиванки з магазину. 

Оксана Зіненко, заступник директора школи №12

– Ця вишиванка  магазинна, але з 2014 року я вишила хрестиком вже дев’ять вишиванок : чотири собі й п’ять сину. Зараз вишиваю бісером святкову сорочку йому на випускний.

Валерія і Вікторія, одинадцятикласниці школи №12

– Ми купували свої вишиванки самі за власні гроші. одна з нас влітку підробляє офіціанткою, друга дизайнеркою в інтернеті.

Євгенія і Тамара, працюють неподалік

– Ми тільки-но з магазину, купили ось цю білу вишиванку бренду “Своє” і одразу вдягли (сміються).

 

Римма Бикова, заступниця міського голови

– Цій вишиванці лише рік, вона куплена в магазині. Сама я не вишиваю, але можу сплести гачком все що завгодно навчили ще в школі.

Станіслав Поляков, заступник міського голови

– Цій вишиванці приблизно три роки, вибирали у Сумах, разом з дружиною. У неї більше вишиванок (сміється - ред.), дві точно бачив. 

Артем Кобзар, в.о. міського голови

– У мене дві вишиванки, цю купила дружина кілька років тому, ношу вишиванки  лише на свята.

Сергій Дмитренко, депутат СМР

– У мене три вишиванки, я їх ношу часто і навіть взимку, бо люблю. Обираю і купую вишиванки сам.

Ліна Бабич, начальник відділу маркетингу, промоції та туризму Управління стратегічного розвитку міста.

– У мене в колекції п’ять вишиванок, дві з них від сумських та тростянецьких майстрів, одна з заходу України і ще дві – з інтернет-магазинів.

Юлія Шерстюк, керівник відділу інформаційних технологій СМР

– У мене три вишиванки, крім цієї ще сукня і комбінезон. Сама не вишиваю, але етнічний одяг дуже люблю.

Галина Губарева, викладачка української мови ХНУ ім. Каразіна

– У мене 5 вишиванок і багато стилізованого етноодягу. Ця сукня також стилізована. Я знаю і можу відрізнити  різні вишиванки: слобожанську, полтавську, черкаську, закарпатську.  Сама не вишиваю, лише мрію про це, навіть заготовку на вишиванку вже купила.

Ця вишиванка чорного кольору, тому що я купила її восени  2022 року, вона від харківського виробника, вирішила, поки війна, носитиму лише її. На день нашої перемоги я приберегла нову вишиванку святкових кольорів.

  А Ви маєте вишиванку у своєму гардеробі чи може плануєте вишити власноруч? 

Якщо Вам сподобався цей матеріал, коментуйте та діліться ним зі своїми друзями.

 Анна Крамар для MISTOSUMY.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: