Завантаження ...

Суми в стилі ретро –  модний показ народного проєкту

Суми в стилі ретро –  модний показ народного проєкту фото
 

18 травня о 18.00 в ретро-дворику старовинного міста Суми всемогутня мода повернула колесо часу. Кілька сотень сум’ян, які одночасно зібралися на вулиці Воскресенській на ретро-показ модного одягу, потрапили у минуле. 

Час пришвидшився й присутні прожогом, (дехто неквапом), прожили за одну годину майже півсотні років – від тихих 50-х аж до кінця шалених 90-х минулого століття.
 

Це був другий ретро-показ сумської моди другої половини XX століття – народний проєкт, створений на волонтерських засадах – сумськими ентузіастами, які згуртувалися навколо ідеї Лариси Ванєєвої, керівника дизайн-студії "ART'elь moda". 

Цього року захід відбувся в рамках фестивалю “Ніч музеїв”. Перший ретро-показ відбувся аж 10 років тому, у 2014. Цього разу жінок-моделей було тридцять п’ять, чоловіків – лише один. Серед жінок-учасниць – вихованці  дизайн-студії "ART'elь moda", їхні матусі та творчі сум’янки. 

Крім показу була ще й виставка ретро-одягу й ретро-аксесуарів на манекенах, щоби присутні могли роздивитися фасони минулого і відчути на дотик тканини та матеріали виробів.

Окремою частиною події став вернісаж ретро-моделей від фотографа Євгенія Дорошкевича – також грандіозна за своїми масштабами робота команди проєкту.

Присутні на показі мали можливість спочатку “протестувати”, тобто вгадати вік речей без підказок. Організатори запрошували присутніх розповідати цікаві історії, пов’язані з власним одягом.

Тож якими були сум’яни 25-75 років тому? Показ моди  "Суми в стилі ретро" від Лариси Ванєєвої, ретро-фотовернісаж  від фотографа Євгенія Дорошкевича, ретро-макіяж від візажистки Анни Стрижак, ретро-зачіски від Світлани Плотникової та майстрів і учнів Центру дизайну та сфери послуг, ландшафт  арт-дворика музею “Причал Одіссея” достеменно відтворили минулу епоху. Кожний з мандрівників у часі відчував щось дуже особисте – ностальгію, здивування, сум, тиху радість, чи захват.

“ Ну навіщо чекати 100 років, щоб потім відкопувати старі речі та завмирати над ними в екстазі:  О, так жили наші пра-пра... Давайте  вже сьогодні почнемо зберігати те, що може бути цікавим для наших нащадків,” – Лариса Ванєєва

"Мода є соціальним явищем, це завжди розповідь про обличчя, колорит, ментальність міста, людини, особистості. Люди тієї епохи йдуть від нас і втрачається сам дух часу, тому виникла ідея зібрати та зберегти одяг того періоду", – розповідає про зародження ідеї Лариса Ванєєва. Тема одягу  є завжди “теплою”, вона викликає щемні спогади, саме тому ретро-покази завжди будуть мати аудиторію. Тож організаторка обіцяє розвивати проєкт далі.

Мова йде про велику мрію створити музей сумської моди й ретро-одягу. Вона  виникла у Лариси Ванєєвої понад десять років тому. Тоді саме розпочався світовий бум ретро-моди: провідні дизайнери вплітали вінтажні речі у свої нові колекції.

“ XX століття – це вік індивідуального пошиву, – малює портрет тієї доби дизайнерка. – Училище №24, де я починала свій творчий шлях у Сумах, був кузнею швацьких кадрів, які одягали все наше місто. Знайти тих швачок і речі, які вони шили, це теж частина  задуму про музей сумської моди”

Омріяний музей може стати місцем сили для сум’ян, бо кожна особиста річ несе власну енергію свого господаря, а речі, зібрані в одному місці,  створюватимуть синергію, притаманну саме нашому місту.

У 2014 році на хвилі ентузіазму Лариса зі студентами факультету мистецтв  педагогічного університету та своїми вихованцями студії “ART'elь moda” втілила дві суголосні ідеї: почала досліджувати моду 50-90 років XX століття  і на основі цих досліджень разом з дизайнеркою Ларисою Коханою  створила нову колекцію “Ретроперспектива”. Гуртом збирали фото і речі – одяг, взуття, аксесуари, наповнюючи ретро-банк. 

До одягу та аксесуарів є обов’язкова умова: їх мали носити реальні сумські модники. 

“Хотілося, щоб колекція була живою, щоб речі носили саме модники тих часів, люди, на яких рівнялися інші сум’яни.”

Ідея створення “банку” та музею ретро одягу є оригінальною для України, каже Лариса Ванєєва. Про європейську моду написано дуже багато, про українську етномоду – також, а про міську моду українців минулого століття – немає нічого. Ми можемо стати першим містом в Україні, хто втілює таку ідею. Пробували знайти міжнародний грант для розвитку проєкта – поки марно.

 Чи є у сумської моди свої особливості? 

“ — Є! — сміється Лариса,– одна з них – уподібнитись сусідці чи сусіду. Це можна порівняти з сучасним трендом на спортивні костюми, в які зараз одяглися усі”. Вона згадує, Суми також час від часу накривала якась модна “мулька”. У 80-х, наприклад, це був тотал-джинс: поки все місто не одяглося в однакову темно-синю "джинсу" з ніг до голови, люди не заспокоїлися. Це виглядало як уніформа. І тільки з часом на вулицях знов з'явився більш-менш різноманітний одяг. А в 90-ті – були суцільні чоловічі "кожанки" (сміється), пізніше –  жіночі.” 

Банк історій від сумських модників

А ще Лариса Ванєєва збирає банк історій, пов’язаних з речами. Фотографія та цікава  історія про покупку, пошив й подальше життя речі може оживити наше минуле, надати сухим історичним фактам живе “людське” обличчя, – вважає вона. 

Наприклад, є історія про жінку-сум’янку, яка першою вдягла брюки й мало не була побита за власну сміливість. Вгадайте коли це було? Лишень у 60-ті роки минулого століття.

Або смішні жіночі історії про одяг на перше побачення, яке стало доленосним. Чи про швачок, до яких зверталися за одягом, щоб причарувати майбутнього чоловіка.

Лариса запрошує сум’ян поділитися своїми спогадами, аби вони стали частиною майбутнього музею сумської моди.

Оцінка другого ретро-показу

“Коли ми побачили, скільки людей прийшло на наш показ, зрозуміли, що тема  цікавить людей різного віку та статі. Якою щирою була атмосфера, на короткий час ми почувалися однією родиною! Отримали величезну підтримку сум’ян і дуже багато позитивних відгуків. Маємо надію, що проєкт стане дійсно народним та поєднає і людей, і часи!” - радіє успіху проєкту Лариса Ванєєва.

Організаторка майбутнього музею чекає сум’ян з цікавими ретро-речами, світлинами та історіями в комунальному закладі - студія“ART'elь moda”, на вулиці Троїцькій, 18. 

Анна Крамар для MISTOSUMY.com

Читайте також: По одежці не зустрічають – ми спитали сум’ян про ставлення до одягу

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: