Завантаження ...

Новий тариф на електроенергію: яка ціна діятиме для населення?

Новий тариф на електроенергію: яка ціна діятиме для населення? фото

Кабінет Міністрів України переглянув ціну на електроенергію для індивідуальних і колективних побутових споживачів. Із 1 червня єдиний фіксований тариф становить 4,32 грн/кВт∙год. Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 31 травня.  

Якщо раніше родина споживала за 200 кВт∙год на місяць, то сплачувала 528 гривень. Тепер за такий же обсяг використаної електроенергії отримає рахунок на суму 960 гривень.

Як і раніше, ціна фіксована і єдина для всіх. Диференційований тариф діятиме тільки для споживачів, будинки яких обладнані електроопалювальними установками відповідно до норм чинного законодавства і лише у період з 1 жовтня по 30 квітня включно, - зазначила директорка ТОВ "ЕНЕРА СУМИ" Ірина ЛОШАК.

В опалювальний період клієнти, які користуються електроопаленням в установленому законодавством порядку та споживають до 2000 кВт∙год, сплачуватимуть за пільговою ціною – 2,64 грн/кВт∙год. Ті, хто споживає більше 2000 кВт∙год на місяць, усі кіловат-години рахуватимуть по 4,32 грн.

Тарифні зміни стосуються кожного з нас, тобто всіх українців. Також за новими цінами сплачуватимуть колективні побутові споживачі, гуртожитки, у яких загальні прилади обліку. Крім того, є юридичні клієнти, які розраховуються за тарифом для населення, зокрема, йдеться про дачні, гаражні кооперативи, садові товариства тощо, оплату комунально-побутових потреб релігійними організаціями та використання електроенергії на технічні цілі в багатоповерхівках, юридичні особи, які є власниками або балансоутримувачами майна, що використовується для компактного поселення внутрішньо-переміщених осіб, - додала начальниця відділу по роботі з споживачами електроенергії Дар'я МАЛЄЄВА.

Платіжки з урахуванням нового тарифу споживачі отримають у липні за електроенергію, спожиту в червні. Рахунки за травень ще будуть зі старими цінами. Згідно з рішенням Кабміну, затверджені ціни діятимуть до 30 квітня 2025 року. Тарифні коефіцієнти для багатозонних приладів обліку залишаються чинними. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: