Завантаження ...

Мобілізація, реєстри, штрафи - що говорять сум’яни

Мобілізація, реєстри, штрафи - що говорять сум’яни фото

Питання мобілізації, бронювання і реєстрів військовозобов’язаних є темами, на які не говорять відкрито, але вони залишаються важливими для усіх категорій українців. На третій рік війни сум’яни, яких ми питали на вулицях нашого міста, емоційно розповідали власні історії. Єдине, в чому тримаються однієї сторони - це справедливість і рівність прав та обов’язків для всіх. Щодо штрафів і конфіскацій остаточного розуміння немає, люди чекають роз’яснень і прецедентів, щоб визначити своє ставлення.

Про що мова 

18 травня 2024 року набув чинності новий Закон про мобілізацію, згідно з яким громадяни призовного віку, які отримали повістку, мають у визначений термін звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. У випадку ігнорування передбачено покарання у вигляді штрафу до 22,5 тисяч гривень. Якщо штраф не сплачено, майно можуть конфіскувати, вилучити та продати на державному онлайн-аукціоні, з вторгованих коштів вираховують суму штрафу, а решту повернуть.

Згідно з законом конфіскувати можуть житло, земельну ділянку, техніку тощо. Прикладів конфіскації майна поки що немає, проте зараз чимало чоловіків уникають призову. Також законодавством визначені категорії бронювання військовозобов'язаних в умовах воєнного стану, перелік яких теж викликає суперечки.

Що саме думають сум’яни про ці складні питання, журналісти MISTOSUMY.com запитали перехожих на вулицях нашого міста. 

Вікторія, єдина хто погодилась розмістити коментар з фото

– Воює багато моїх друзів і більшість – добровольці. Також, на жаль, є такі знайомі, які ховаються, сидять у квартирі, бояться носа показати на вулицю. Я в позиції: або на війні, або для війни  – треба допомагати чим можемо, хоч потроху! А ще, найбільше  мене “розриває” несправедливість: одні воюють, а інші кайфують. І чим далі, тим це видніше. Час вже визнати, що у нас війна, і лише від нас залежить доля нашої країни й доля наших дітей та майбутнє.                                                                                                  

Бронювання дуже важливе, але на мою думку це мають бути лише працівники комунальної сфери, водопостачання, енергетики й ті, хто працюють на армію: виготовлення дронів, ремонт техніки, всі інші категорії під великим питанням.  Реєстри мають бути, усі мають оновити дані й перебувати на військовому обліку, бо ті хлопці, які на нулі, мають право на відпочинок. Але на жаль воювати йдуть найкращі, ті які мають право жити в цій країні. 

Яна, 30 років, фотографуватися відмовилася

– Чоловік мій був мобілізований за повісткою ще у 2022 році. Є повістка – треба йти! Я своїх знайомих питаю; “ви хочете що росіяни сюди зайшли?!” Тому реєстри потрібні. І штрафи за порушення закону про мобілізацію я підтримую, не хочеш іти в ТЦК – плати! Хоча я розумію, що люди зневірились у владі, бачать, що в армії не вистачає зброї. Чоловік каже, що волонтери везуть все, навіть автівки, але воно на шляху до передової десь губиться.  Бронювати потрібно рятувальників, пожежників, працівників критичної інфраструктури, лікарів тощо.

Сергій, 60 років, майор ЗСУ, фотографуватися відмовився

– Мене недавно демобілізували з ЗСУ за віком і станом здоров’я, хоча готовий був далі служити. Я кадровий військовий, на початку війни повернувся з Ізраїлю, щоб воювати. До 25 років не треба мобілізовувати, бронь треба давати студентам, хай вчаться, також тим, хто забезпечує життєдіяльність міста. Аграріїв теж треба бронювати, інакше хто хліб буде збирати, жінки?  А поліцаїв, суддів, прокурорів треба мобілізувати, бо їх вже по 50 осіб на кожну людину!  

Реєстр військовозобов'язаних – це добре, раз така ситуація зараз склалася – треба йти захищати країну.  Кому ж її захищати? Я засуджую тих, хто ухиляється, але розумію, що люди бояться, багато непідготовлених. Треба  відбирати мобілізованих і вчити мінімум два місяці. Когось за цей строк можна і в артилеристи підготувати, якщо розумні й рахують швидко, а когось треба довше. Штрафи? Хай платять! А от про конфіскацію… не знаю як до цього ставитись.

Віктор, 58 років, фотографуватися відмовився

– З родини на фронті племінники. Бронювання підтримую для працівників інфраструктури та заводів, педагогів, лікарів тощо. Про реєстри я думаю так: хай люди самі вирішують, я не вірю в рівні права, кому треба – знайдуть лаз. Наприклад, пенсіонерів МВС звільняють від мобілізації, а пенсіонерів МНС – ні, це вже несправедливо. Штрафи я не підтримую, бо багаті вирішують свої питання іншим способом, а бідних будуть штрафувати. І це веде до розколу суспільства.

Олена, 31 рік, фотографуватися відмовилася

–Мій чоловік військовий, на війні з 2015 року, був поранений і знову пішов на фронт. Я розумію, що кадрові військові мають воювати, це їхній обов’язок. До примусової мобілізації ставлюсь негативно, бо у людей є різні сімейні обставини та страхи, хтось фізично не може воювати. А хтось не розуміє за що зараз йти воювати.Треба воювати за щось, а не за когось. 

Мій чоловік каже, що примусово мобілізовані – не вмотивовані, панікують і в бою підводять товаришів. Воювати мають добровільно, щоб потім не ховалися по кущах. Набирають п’яниць, хворих, а потім вони не виконують своїх обов’язків.

Бронь треба давати в критичній інфраструктурі, медикам, на СТО. Реєстри обмежують права людини й цим примушують людей ховатися і тікати. Воювати люди мають йти за країну і свої права. До штрафів за порушення закону про мобілізацію я також ставлюсь негативно

Тетяна, 36 років, фотографуватися відмовилася

– Брат рідний воює, чоловік – ні, і я не хочу, щоб він йшов воювати, проте колись доведеться, він розуміє. Бронь треба давати для сільського господарства, вибірково медикам, транспортникам, двірникам, робочим підприємств, які платять гарні податки. А не депутатським помічникам! Помічники потрібні, а робітники – ні?

Світлана, 36 років, фотографуватися відмовилася

– Мій чоловік  і брат воюють, але я нікому не бажаю туди потрапити.Ті, хто платять податки, які йдуть для потреб армії – це що ухилянти? Хто буде заробляти, щоб дітей прогодувати? В армії багато чого не вистачає, ви думаєте ніхто про це не знає в тилу?!

Лариса, 29 років, фотографуватися відмовилася

– Мій чоловік не на війні, але готується, розуміє, що усі там будуть!.У нас в родині двоє воює: дядько і брат двоюрідний, то я знаю як їм там тяжко: холод, грязь, миші, хвороби та смерті навколо. 

Треба бронь давати фермерам, лікарям, сантехнікам, тим, хто на заводах працює і ще багато кому, навіть поліції. Але звісно не всім підряд.В поліції теж є прості хлопці, хай іде воювати керівництво їхнє. Якщо вони відправлять усіх чоловіків, нам треба буде виконувати чоловічу роботу, доведеться ставати токарями й вантажниками! 

А дітей куди? Наша влада побудувала укриття в садочках та школах? Ні! Вони ручку до модульного укриття прикрутити не здатні! Наші чоловіки пішли б воювати, але хай влада зміниться, щоб не на смерть відправляли, а берегли людей. А зараз добровільно мало хто йде, бо не хочуть бути людським ресурсом.

Штрафи? Якщо в кого дохід дозволяє, хай платять, треба ж бюджет наповнювати.

Наталія, 28 років, фотографуватися відмовилася

– У нас у родині ніхто не служить. Бронь треба давати медикам, критичній інфраструктурі, на заводах. Мобілізувати у першу чергу треба  поліцію! Я ще не визначилась з оцінкою закону про реєстр військовозобов’язаних, проте вже бачу, що там реєструються лише окремі категорії. Хто хотів служити, той пішов, а інші знайдуть способи не йти навіть зараз. Думаю, ідея  не працює: у кого є гроші знайдуть способи ухилитися, а для інших - закон? Мені страшно, що вже блокують банківські рахунки, авто - це слизький шлях, бо це порушення наших прав і свобод. 


Анна Крамар для MISTOSUMY.com

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: