Скільки мільйонерів серед заступників нинішнього в.о. мера Сум

У цій частині ми розглянемо, чим володіють і на чому їздять заступники виконуючого обов’язки міського голови Артема Кобзаря. Чи є і серед них мільйонери, як їх безпосередній керівник?  

Раніше наші журналісти проаналізували доходи нових офіційних керівників Сум - голови військової адміністрації Олексія Дрозденка, та виконуючого обов’язки міського голови, секретаря міськради Артема Кобзаря, а також познайомили вас із деклараціями радників нинішніх очільників міста, які також впливають на прийняття важливих рішень. У цій частині ми розглянемо, чим володіють і на чому їздять заступники виконуючого обов’язки міського голови Артема Кобзаря. Чи є і серед них мільйонери, як їх безпосередній керівник?  

Золотий заступник

Артем Кузнецов став першим заступником в.о. міського голови 28 лютого 2024 року. Прийшов він на цю посаду як голова громадської Ради волонтерів міста. Згідно з інформацією на сайті міськради, до вступу на посаду заступника «займався зовнішньоекономічною діяльністю». Простий аналіз корпоративних прав, що йому належать, свідчить - його фірми експортували за кордон деревину.

Фото Сумська міська рада

Як і належить колишньому бізнесмену, Артем Кузнецов - найзаможніший серед чотирьох заступників в.о. мера. Тільки готівкою він та його дружина Маріанна тримають готівкою 1,7 млн грн, 164 тис. доларів і 170 тис. євро.

Це більше, ніж у його безпосереднього шефа Артема Кобзаря, який тримає готівкою разом з дружиною всього 950 тис. грн, не маючи жодного долара чи євро.

Торік нинішній перший заступник заробив від підприємницької діяльності та продажу невідомого «рухомого майна» для сервісного центру ГСЦ МВС аж 822, 2 тис. грн. Але його дружина заробила в декілька разів більше - її дохід від підприємництва склав майже 5,5 млн грн. До цього додалося ще 36 тис. грн страхових виплат.

Парадокс, але при таких солідних доходах Артем Кузнецов взагалі не має нерухомості. Дві квартири в Сумах, площею по 44 кв. метри кожна, належать дружині Маріанні (одна із них - частково). Будинок в с. Сад площею 122 кв. м, в якому зареєстрований перший заступник в.о. мера, знаходиться у власності його батька. Оцінка цього майна невідома – дружина немовби не надала чоловіку відповідну інформацію.

Зате в Артема Кузнецова є корпоративні права на дві комерційних фірми – повністю на ТОВ «МПК-Суми» та частково (33%) – на ТОВ «Лігна Форум».

Також у власності Артема Кузнецова - авто Ford Fusion 2016 року випуску, придбане у 2021 році. Його вартість на той момент вказана у сумі 100 тис. грн - 3,6 тис. дол. по курсу на той момент. Ринкова вартість такого авто нині – від 10 до 17 тис. доларів.  Варто зазначити, що під ринковою вартістю авто чи нерухомості тут і надалі ми маємо на увазі середню суму, розраховану на основі даних, отриманих із декількох профільних електронних майданчиків з продажу авто та нерухомості. Звісно, вартість конкретного авто чи будинку чиновника від неї може відрізнятися.

Друге авто сім’ї – Honda HR-V 2019 року випуску – знаходиться у власності дружини Маріанни. Його вартість та дата придбання не вказана, ринкова вартість нині – від 16 до 22 тис. дол. - залежно від пробігу та стану.

Читати також: Мільйонери у руля: що задекларували очільники Сум (частина друга).

Плюс авто і земля

Станіслав Поляков - єдиний із заступників колишнього міського голови Олександра Лисенка, який зберіг свою посаду. Його було призначено ще у далекому січні 2021 року. Всі інші заступники Олександра Лисенка пішли самі або були звільнені після зміни влади. Відстояти свою посаду Станіславу Полякову допомогло членство в «Слузі народу» і дружня підтримка старших товаришів по партії. 

Фото Сумська міська рада

Минулий рік був позитивним для Станіслава Полякова. Принаймні тому, що його сім’я придбала собі нерухомість та авто. 

У 2023 р. Станіслав Поляков заробив 614 тис. грн, тобто у середньому його зарплата становила 51 тис. грн у місяць. Його дружина Віталіна працювала послідовно у двох дитячих садках міста, де вона сукупно за рік заробила 213 тис. гривень, тобто її середньомісячна зарплата складала 17,7 тис. гривень.

Із нерухомості у заступника керівника міста є житловий будинок у Сумах площею 90 кв. метрів, придбаний уже під час роботи у міськраді – у 2019 році. Його оціночна вартість на момент купівлі (чи введення в експлуатацію), згідно з декларацією, становила 100 тис. грн, тобто по курсу долара на той момент - десь 4 тис. доларів. Ринкова вартість подібного будинку у 2019 році у Сумах складала до 80-90 тис. доларів залежно від району і місця розташування

Також Станіслав Поляков володіє земельною ділянкою у 5 соток у Сумах, на якій, очевидно, знаходиться вищезгаданий будинок - вона придбана у той самий день. Вартість ділянки оцінена у 20 тис. гривень. Ринкова вартість такої ділянки назвати важко, бо зазвичай будинок і ділянка, яка під ним розташована, продаються разом.

Дружина Станіслава Полякова торік придбала собі дві земельні ділянки у с. Низи Сумського району площею майже 9 і 5 соток відповідно. Причому більша ділянка коштувала 3 тис. грн, а менша - 4,5 тис. гривень. Нам невідомі ринкові ціни на землю у Низах під час війни, але купівля ділянки у населеному пункті по 333 грн за сотку - це вигідна угода для сім’ї. 

Також у 2023 році Станіслав Поляков придбав потриманий автомобіль Renault Clio 2013 року випуску. У декларації він оцінений в 48 тис. грн(1,2 тис. доларів). Ринкова вартість такого авто зараз – від 6 до 9 тис. доларів залежно від стану і комплектації.

Заступник в.о. міського голови минулого року безоплатно користувався авто - MitsubishiOutlander 2013 року випуску, який належить його родичці. Витрат на оренду авто у декларації немає.

Вдома заступник міського голови тримає готівкою 400 тис. грн і 18 тис. доларів, на банківських рахунках – ще 14 тис. гривень. Цінних паперів чи інших активів, згідно з декларацією, у нього немає. 

Свої люди

Римма Бикова, згідно з інформацією на сайті міськради, прийшла на посаду заступника міського голови після роботи на посаді провідного юрисконсульта Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Сумській області (колишня Служба автомобільних доріг). Цю роботу вона змогла поєднувати із роботою адвокатом. Водночас варто пригадати, що нинішній секретар міськради й в.о. мера Артем Кобзар прийшов на цю посаду саме із тієї ж Служби відновлення та розвитку інфраструктури.
 

Фото Сумська міська рада

На Різдво 2023 р. сім’я Бикових придбала обновку - автомобіль Subaru Forester 2019 року випуску за 642 тис. грн. (17 тис. доларів за курсом на грудень). Ринкова ціна такого авто зараз – від 17 до 24 тис. доларів залежно від пробігу і технічного стану.

Де сім’я знайшла кошти на таку покупку – цікаве питання. Можливо, частину коштів Римма і її чоловік Дмитро отримали від продажу торік таємничого «рухомого майна», назва і будь-які характеристики якого у декларації не вказані. Ризикнемо висунути версію – це могло бути авто Volkswagen Golf 2008 року випуску, яке є в декларації Римми Бикової за 2020 рік. Від продажу невідомого «рухомого майна» вона отримала 533 тис. грн, хоча за Volkswagen Golf 2008 року випуску на ринку можна виручити не більше 270 тис. гривень. Підкреслимо - це тільки версія, бо декларацій Римми Бикової за 2021 і 2022 рік в публічній доступності немає. Тож за ці два роки сім’я могла придбати будь-який інший автомобіль, який і продала у 2023 році. 

Минулого року Римма Бикова заробила адвокатською працею 277,4 тис. грн, тобто у середньому 23 тис. гривень. Якщо порівняти цю цифру із заробітками середнього українського адвоката, то це низький дохід. Ще 2,3 тис. грн Римма Бикова отримала від профспілкової організації Служби відновлення у якості подарунка і виплат. Отже, її сукупний дохід за 2023 рік склав 812 тис. гривень.

Читати також: Що задекларували нардепи-мажоритарники Сумщини

Чоловік Римми, Дмитро Биков у 2023 р. встиг попрацювати на митниці й теж зайнятися адвокатською практикою. Винагородою за цю роботу сукупно стали 148 тис. грн, що значно менше доходів дружини.

Сім’я Бикових проживає разом із матір’ю Римми, тож її дохід, згідно з законом, також був включений до сукупного. Її зарплата разом із допомогою ВПО та профспілковими виплатами дали дохід у 174 тис. гривень.

З нерухомості у сім’ї є квартира у Сумах площею 89 кв. метрів, придбана у 2019 році за майже 900 тис. гривень.

Також мати Римми Бикової має квартиру і земельну ділянку в окупованому росіянами м. Старобільську Луганської області. Окупаційна влада ще з 2015 р. проводить політику незаконного привласнення майна всіх біженців, що виїхали на територію України. Тож право власності на згадану квартиру і ділянку на нинішній час можна вважати чисто номінальним.

Готівкової гривні  у сім’ї Бикових немає – вся вони розміщені на банківських рахунках, розміри яких не вказані.

Скромний поліцейський

На сесії 22 травня депутати проголосували за затвердження на посаді ще одного заступника в.о. мера - Дмитра Денисенка. Він колишній поліцейський, останній час перебував на пенсії.

Фото Сумська міська рада

За 2023 р. Дмитро Денисенко отримав пенсії на суму 165 тис. грн, тобто 13,5 тис. грн. Це висока пенсія для середнього українського пенсіонера, але далеко не найвища як для колишніх силовиків. До цього додалися ще 9,3 тис. грн  соціальних виплат від департаменту соцзабезпечення. Дружина Дмитра Денисенка – Вікторія, за цей же період отримала 229 тис. грн зарплати в Інституті судових експертиз ім. професора М. Бокаріуса. Загальний дохід сім’ї торік склав 403 тис. гривень, не дотягнувши навіть до півмільйона. Це дає нам право назвати нового заступника в.о. мера самим незаможним серед колег.

Із нерухомості у сім’ї Денисенків є квартира у Сумах загальною площею 90 кв. метрів, яка належить їх родичці. Дві земельні ділянки сім’ї, розташовані в Бурині, площею 6 і 13 соток відповідно, оформлені на Вікторію Денисенко.

Також на неї оформлено право власності на два досить старих авто сім’ї. Toyota Land Cruiser 1993 року випуску та Volkswagen Passat 2011 року випуску, придбані  майже одночасно ще у 2013 році. Їх вартість не вказана. Ринкова ж вартість першого авто зараз - від 8 до 12 тис. дол. залежно від стану, другого - від 7,5 до 12 тис. дол. 

Також у Дмитра Денисенка є 50% у статутному капіталі ТОВ «Ті Ді» вартістю 75 тис. гривень. Основним видом діяльності підприємства є надання в оренду нерухомості та торгівля нею.

Готівкою новий заступник в.о. мера тримає 200 тис. грн та 14 тис. доларів, його дружина на рахунках у банку – близько 11 тис. грн.
 


Богдан Сумський для MistoSumy
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: