Завантаження ...

Гроші за "зелену" енергію: пояснюємо порядок розрахунків за механізмом самовиробництва

РЕКЛАМА
У попередніх матеріалах ми розповідали, як працює механізм самовиробництва, хто може стати активним споживачем і який порядок укладення договору з ТОВ "ЕНЕРА СУМИ". Чергова публікація – про те, як "зелена" енергія перетворюється в кошти і хто кому платить.

Розрахунки між активним споживачем і електропостачальником відбуваються за результатами місяця. При цьому здійснюється взаємозалік вартості відібраної та відпущеної електроенергії, що визначають шляхом погодинного сальдування. У підсумку встановлюють суму доплати, яку активний споживач перераховує своєму електропостачальнику або навпаки.

Приватні домогосподарства та малі непобутові споживачі здійснюють продаж відпущеної електричної енергії відповідному постачальнику за механізмом самовиробництва без використання установок зберігання енергії:

  • постачальнику універсальних послуг - за ціною, що склалася на ринку «на добу наперед» у розрахунковому періоді (годині);
  • електропостачальнику, який не є постачальником універсальних послуг - за вільними цінами.

Інші непобутові споживачі, які уклали з електропостачальником договір купівлі-продажу електричної енергії за механізмом самовиробництва, продають надлишки згенерованої електроенергії за вільними цінами.

Якщо приватне домогосподарство працює за механізмом самовиробництва і має установку зберігання енергії, відпуск ним електроенергії здійснюється за ціною, що склалася на ринку "на добу наперед", але не вище фіксованого тарифу для побутових споживачів.

Алгоритм передбачений Порядком продажу та обліку електричної енергії, виробленої активними споживачами, та розрахунків за неї, що затверджений постановою НКРЕКП від 29.12.2023 року №2651.

Формування ціни та здійснення розрахунків за механізмом самовиробництва із ТОВ "ЕНЕРА СУМИ" передбачені умовами відповідних комерційних пропозицій. Їх можна переглянути і скачати на нашому вебсайті.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: