Завантаження ...

На Сумщині пропонують перейменувати ще 323 топоніми

На Сумщині пропонують перейменувати ще 323 топоніми фото

323 вулиці, провулки, сквери, площі та шляхопроводи Сумської області пропонують перейменувати в рамках дерусифікації та позбавлення наслідків колоніального минулого.

Про це повідомив керівник апарату Сумської ОВА Ігор Кальченко під час підсумкового засідання робочої групи з цих питань.

"Завдяки роботі групи нам вдалося зрушити питання дерусифікації з мертвої точки. До процесу залучали громадськість, хоча не всі громади активно пропонували свої варіанти", - зазначив Ігор Кальченко.

Він додав, що на підпис голови ОДА вже підготовлені два проєкти розпорядження: про перейменування топонімів та про демонтаж пам'ятників, пов'язаних з російською імперією.

Перелік з 323 топонімів, які пропонують перейменувати, можна знайти за посиланням: https://sm.gov.ua/images/docs/2024/toponimu18.07.2024.doc.

Серед них є вулиці, які будуть названі на честь відомих людей, в тому числі й незаслужено забутих. Наприклад, в Ромнах пропонують перейменувати вулицю на честь українського фольклориста, етнографа та історика Павла Гнідича, який там жив і працював.

"Дуже доречно, що в Ромнах з'явиться вулиця науковця, про якого люди незаслужено забули", - підкреслив член робочої групи Сергій П'ятаченко.

Крім того, погоджено перелік пам'яток культурної спадщини місцевого значення, які пропонують демонтувати (476 об'єктів) та перелік пам'ятних знаків, меморіальних/пам'ятних дощок (21 об'єкт), які також містять символіку російської імперії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: