Завантаження ...

У Сумах провели прогулянку Мистецьким кварталом

У Сумах провели прогулянку Мистецьким кварталом фото

21 липня до Дня народження Давида Бурлюка в Сумах провели культурну прогулянку, яка пролягала місцевими вулицями та провулками, названими на честь відомих митців Давида Бурлюка, Никанора Онацького, Оскара Гансена, Гната Хоткевича та Миколи Мурашка. 

Маршрут почався з артдворика, далі сягнув Соборної. Після цього сумʼяни зупинилися поруч з Класичною гімназією, де навчався Бурлюк, відвідали Мистецький квартал та згадали митців. 

Мистецькі вулиці набули своїх назв завдяки декомунізації: у 2016 році вулицю Пархоменка(червоний комісар радянських часів – ред. ) перейменували на честь Давида Бурлюка. Інші ж топоніми змінили назви у грудні 2022. Так, замість вулиці російського поета Рилєєва у Сумах зʼявилася вулиця Никанора Онацького, вулицю російського актора Левітана перейменували на вулицю Оскара Гансена, а 1-й та 2-й провулки отримали назви Миколи Мурашка та Гната Хоткевича. 

Проте назва присвячена відомому на увесь світ футуристу з Сумщини у 2024 році була під загрозою зникнення. 10 квітня на сесії міської ради депутати проголосували за перейменування вулиці Давида Бурлюка на честь загиблого військовослужбовця Володимира Куриленко, почесного громадянина Сум. 

Натомість за ініціативи члена топонімічної комісії Костянтина Аленінського та підтримки департаменту культури, туризму та релігії Сумської ОВА у місті зʼявився провулок Давида Бурлюка (колишній провулок Пляжний - ред.). Так вдалося запобігти конфлікту героїчної спадщини з культурною. Такий компроміс утворив у Сумах цілий Мистецький квартал.

«Квартал знаходиться в самому центрі міста, але активно забудовуватись він почав лише в 50-ті роки 20 століття, коли зробили дамбу. До цього тут був лужок і декілька провулків, які щорічно сильно затоплювались річкою Псел. Невеличкі компактні вулиці, двоповерхівки, зелені сади, море квітів, люди там живуть гарні й привітні.Квартал має навкруги не тільки зелені зони та виходи відразу до 2-х річок: саме тут впадає річка Сумка у Псел, а й низку культурних закладів: художній музей, обласна бібліотека, центр "Романтика", гімназія (саме та, в якій вчився Бурлюк). Просторів для виставок вистачає. Зелені зони дають можливості для творчих заходів просто неба - пленери, презентації, івенти, екскурсії, творчі суботники», - говорить Костянтин Аленінський, сумський художник і топоніміст. 

Завершальною локацією прогулянки стала будівля на провулку Давида Бурлюка, 10. За словами Юлії Шульженко, організаторки заходу, споруда могла б стати Бурлюк-центром – новим простором для творчості в Сумах. Проте наразі будівля перебуває на балансі області та має занедбаний стан: вибиті вікна та сміття довкола, хоч і знаходиться фактично в центрі міста. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: