Завантаження ...

Сумщина — лідер захворюваності на гепатити: як вберегтися від вірусу

Сумщина — лідер захворюваності на гепатити: як вберегтися від вірусу фото

Жителі Сумщини можуть безоплатно зробити тест на гепатит. Про це під час брифінгу повідомила Наталія Галушко, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду і профілактики інфекційних хвороб Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Як вчасно виявити небезпечне захворювання та захиститися — читайте у нашому матеріалі. 

З 29 липня і по 4 серпня на Сумщині триває тиждень боротьби з вірусними гепатитами, жителів Сумщини планують інформувати про шляхи зараження та профілактики хвороби.

Наразі на Сумщині поширені три з дев’яти відомих типів гепатиту, це гепатити: А, В та С. З них найпоширеніший гепатит типу С, на який хворіють 45 людей зі 100 тис. населення.

Під час захворювання на гепатит, печінка хворого знаходиться під постійними атаками вірусу, що заставляє клітини відмирати. Хоч печінка має здатність до швидкого відновлення, та вона не може нормально виконувати свої функції, в результаті чого жовч починає потрапляти в кров, а згодом орган вкривається рубцями, що викликає цироз та навіть рак, що не рідко має летальні наслідки.

Гепатит небезпечний ще й тим, що може мати й прихований перебіг, тобто симптоми з’являються не одразу. Серед симптомів захворювання виділяють такі:

  • Слабкість і швидка втомлюваність;
  • Роздратування або апатія;
  • Розлади з боку ШКТ — нудота, блювання, біль у животі та діарея;
  • Потемніння сечі;
  • Знебарвлення калу;
  • Пожовтіння шкіри, слизових оболонок;
  • Підвищена температура тіла.

У разі виявлення цих симптомів варто терміново звернутися до лікаря.

Хоч всі з перелічених типів хвороби мають схожий вплив на здоров’я, вони мають й суттєву різницю у шляхах їх передачі. Так гепатит А передається фекально-оральним шляхом, наприклад споживання інфікованої води або їжі. Підхопити таку хворобу легше ніж здається, достатньо інфікованій людині не помити руки після туалету, а потім почати готувати їжу, як для всіх споживачів вже з’являється ризик захворіти. Натомість гепатити В та С передаються через інфіковану кров або інші біологічні рідини, як правило це: слина, вагінальний слиз або сперма. Засоби особистої гігієни, такі як зубна щітка, також можуть стати причиною захворювання.

Щоб вберегти себе від хвороби, фахівець радить:

  • Вакцинацію (вакцину від гепатиту А можна придбати за власні кошти, тоді як вакцина від гепатиту В входить до календаря щеплень з 2002 року, натомість від найпоширенішого гепатиту С вакцини ще немає);
  • Дотримання правил гігієни (миття рук, використання окремих засобів особистої гігієни);
  • Захищений половий акт (використання презервативів);
  • Регулярні обстеження, щонайменше раз на рік (тести на наявність хвороби доступні безплатно за направленням сімейного лікаря).

У Сумському обласному центрі контролю та профілактики хвороб закликають не нехтувати цими порадами, аби зберегти власне здоров’я та близьких людей. 

У рамках тижня боротьби з вірусними гепатитами, більше інформації можна дізнатися у медичних закладах та у сімейного лікаря.


Нікіта Зіборов

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: