Не на часі: сумські депутати не прийняли статут військового ліцею

Суми залишаться без військового ліцею.

Суми залишаться без військового ліцею. 5 серпня на сесії міськради депутати мали б  затвердити Статут Сумського міського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені І.Г. Харитоненка. Однак рішення не набрало потрібної кількості голосів, його підтримали лише 15 депутатів. 

Під час обговорення питання думки депутатів розділилися. Одні вважають, що такий заклад варто відкривати після війни, коли Суми будуть у безпеці, інші – місту потрібен військовий ліцей і прийняття його статуту дасть змогу поступово втілювати цю ідею.

«Ми підтримуємо, що Сумам потрібен військовий ліцей, але він має почати працювати після війни. Бо ситуація на прикордонні та в місті зараз погіршується. Тому робота такого ліцею можлива лише після того, як Суми будуть у безпеці», - говорить Анатолій Сагач, керівник депутатської фракції «Батьківщина». 

Вадим Акпєров, голова фракції політичної партії «Європейська солідарність», також вважає, що відкриття військового ліцею не на часі:

«До кінця року на ліцей ми мали б виділити 5 мільйонів гривень. Ми можемо за ці гроші запровадити патріотичну підготовку у кожній школі. Я знаю, що зараз лише є 10-12 сімей, які готові віддати дитину до військового ліцею в Сумах. Тому питання зараз не на часі»

Ігор Кальченко, голова фракції політичної партії «Слуга Народу» та керівник апарату Сумської обласної державної адміністрації говорить, що прийняття статуту військового ліцею є важливим:  

«Коли у Сум забрали кадетський корпус, до нас зверталися сотні людей, які просили повернути військовий ліцей у місто. Процедура запуску ліцею досить тривала і для того, щоб почати роботу, треба спочатку прийняти статут. Я впевнений, що для Сум військовий ліцей потрібен, а за його безпеку мають відповідати відповідні органи»

Нагадаємо, 29 липня на брифінгу начальник МВА Олексій Дрозденко та заступниця начальника ОВА Олена Бойко повідомили, що військовий ліцей запрацює у Сумах вже з 1 вересня 2024 року та оголосили збір заяв на вступ. Тоді Олена Бойко стверджувала, цього року планують відкрити два класи військового ліцею.  

Натомість під час засідання сесії міськради 5 серпня Олексій Дрозденко запевнив, що прийняття статуту – суто технічна процедура, що забезпечить внесення такого закладу до мережі освіти:

«Немає більшого горя у світі, ніж ховати батькам своїх дітей. І ми зобовʼязані зробити усе, щоб цього не сталося. Військовий ліцей – це про відродження військових традицій нашого регіону. І зараз ми говоримо про один із його кроків – затвердження статуту. На сьогодні, я щиро вважаю, що сумʼянам такий заклад потрібен. І якщо обирати між почекати кращих часів і діяти – я обираю діяти»

За словами Вікторії Гробової, депутатки міськради та директорки департаменту освіти та науки Сумської ОВА, неприйняття статуту означає, що військового ліцею не буде у мережі освіти, яку мають затвердити до 1 вересня 2024. Також вона стверджує, що набір до ліцею не оголошували: 

«Набір до закладу не був оголошений, бо він не зареєстрований. Ми записуємо усіх бажаючих, хто хоче вступити до закладу, але не набираємо. Наразі бажання виявили 12 сімей, які б хотіли аби їхня дитина навчалася у такому ліцеї»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: