Завантаження ...

Як вберегти улюбленця від стресу – поради сумського ветеринара

Як вберегти улюбленця від стресу – поради сумського ветеринара фото

Звуки вибухів, сирени, гул генераторів, вимкнення світла та навіть панічні настрої господарів можуть викликати стрес у тварин.  Як вберегти свого пухнастика від надмірного нервування та покращити його самопочуття – читайте у нашому матеріалі.

Журналісти MISTOSUMY.com поспілкувалися з Андрієм Клєцовим, лікарем ветеринарної медицини, який має понад 20 років досвіду за плечима, керівником ветклініки «ВетДопомога» та головою правління ГО Спілки власників ветеринарної справи, щоб дізнатися подробиці про «стрес», як явище у наших домашніх улюбленців.

На фото Андрій Клєцовий, лікарем ветеринарної медицини
 

Стрес у наших улюбленців – це як?

- Стрес у котів та собак радикально різний. Вони по-різному реагують на зовнішні фактори, тому об’єднувати їх у спільну групу взагалі не можна, - розповідає лікар.

Сам стрес – це таке об'ємне поняття стану організму, яке спотворює змінення внутрішніх і зовнішніх процесів. Унаслідок чого тварина може навіть не змінюватися зовнішнє, тобто навіть за поведінкою не буде нічого видно. Однак внутрішні процеси призводять рано чи пізно до якихось наслідків, тому як такого загального поняття немає, як розповідає лікар ветеринарної медицини.

Які є зовнішні чинники того, що у вашого улюбленця може бути стрес:

  • Собака: придавлює вуха або хвіст до тулуба чи сідає, заплющують лапками вуха та очі.
  • Кіт: тулубом притискаються до підлоги, щоб таким чином максимально заховатися.
  • Спільні критерії: виражене линяння, часте дихання, розширені зіниці, відмовлення від води та їжі, незвична поведінка (агресія, гавкання).

- На жаль, дуже часто звертаються до медичних установ чи ветеринарних клінік з тим, що їх покусав їх чотирилапий товариш. І частіше всього це виникає з господарями котів. При цьому пухнастики мають щеплення від сказу. Оглядаючи ті укуси складається таке враження, що кіт просто хотів з’їсти господаря. Це є яскравим прикладом наслідку стресу, - розповідає Андрій.

Причини виникнення стресу у тварин

Причини виникнення стресу у тих же котів можуть бути такі, що ми й уявити собі не можемо, наприклад:

  • Зміна погоди (атмосферного тиску та ультрафіолету);
  • Зміна зовнішніх факторів, на які людина не звертає увагу.

Коти самі по собі хазяйновиті, більше звикають до будинку, тому зовнішньо рідко реагують на подразники самого господаря. Однак може бути й таке, що зміна власника – вплине на стан улюбленця.

Причини виникнення стресу у собак пов’язані з людиною, тобто гучні звуки чи паніка господаря – відображаються на улюбленцю.

Саме поведінка тварини може призвести до того, що почнуться проявлятися симптоми якихось захворювань: блювота, діарея, рясне слиновиділення, сечовиділення.

- Ці симптоми загальні й не можуть вказувати 100% на те, що у вашого улюбленця стрес, адже це може бути показником якохось захворювань. Краще за всього – звернутися до лікаря  ветеринарної медицини, щоб отримати професійну пораду, - радить Андрій.

Також, загальною причиною стресу може слугувати транспортування тварин до тих же ветеринарних лікарень. Уявіть собі ситуацію, ви сідаєте у транспорт, наприклад, тролейбус, де немає поручнів, а водій дуже швидко їде. Нам нема за що триматися і вже виникає стрес, у наших пухнастиків, які можуть так само себе почувають у контейнерах для транспортування. Андрій рекомендує звернути увагу на спеціальні місця для фіксації пасками безпеки. Окрім того, якщо мова йде про котів, потрібно покласти великий рушник, або тканину задля безпеки як господаря, так і лікаря, бо котик у стані стресу у лікарні може й покусати.

- Транспортування для котів – це неймовірний стрес, адже починається це з того, що його несуть невідомо куди, він у контейнері може рухатися назад-вперед, тобто без фіксації, на відміну від людини, яка може триматися за поручень у тролейбусі, й на додачу до цього – його приносять у місце, де невідомі йому особи хочуть з ним щось зробити. У такому стані у них розширені зіниці, вони нікого не бачать і таким чином сприймають це як якусь загрозу, тому можуть і вкусити. Навіть, якщо ви звернулися з безпечною процедурою: обрізати кігті чи зробити щеплення, - розповідає лікар.

Як попередити стрес тварин

Господарі пухнастиків не можуть передбачити гучні повідомлення повітряних тривог, гуркотіння генераторів, вимкнення світла, вибухи чи навіть власну поведінку на якесь явище, однак саме усі ці фактори можуть спричиняти стрес їх улюбленців. У період свят, таких як Новий рік, тваринам похилого віку, які чутливі до сильних вибухів, рекомендується давати спеціальні препарати (заспокійливі або феромони), які можуть профілактувати наслідки таких вибухів.

З приводу бомбардувань чи обстрілів, краще закрити тварину у якомусь безпечному місці зі звукоізоляцією (туалет чи ванна кімната), де пухнастик не буде чути гучних звуків. Якщо немає можливості «заховати» улюбленця, то рекомендується взяти його на руки та обгорнути якимсь рушником. Тоді він буде відчувати себе у безпеці, коли його ось так «об’ємно» обіймають.

- Рекомендувати якийсь заспокійливий препарат без діагностики не можна. Однак, єдине, що можу порадити це феромонні препарати, коли улюбленець відчуває якийсь аромат (нашийник, каплі на холку чи дифузор, який розповсюджує феромони). Якщо говорити саме про дифузор, то тварина вдихає аромат, наприклад, лактаційної матері й у неї враження, що поруч знаходиться мама, яка її годує молоком, тобто вона відчуває себе у безпеці, - рекомендує лікар.

За яких обставин потрібно звернутися до лікаря ветеринарної медицини?

Звертайте увагу на поведінку своїх улюбленців, якщо він чи вона відмовляється від їжі та «смаколиків» понад добу – краще звернутися за консультацією до спеціаліста, щоб дізнатися причину такої поведінки.

- Частіше за всього стрес провокує загострення хронічних захворювань. Тобто, якщо в улюбленця є якесь захворювання, то стрес лише спровокує його загострення. Плюс у тому, що наші пухнастики не відчувають той стрес від інформаційного поля, яке відчувають люди, однак усі інші фактори, які відбуваються у світі, в природі, звуки, тобто те, що ми, люди, можемо не помічати – коти помічають. Через це ми можемо їх не розуміти. Слідкуйте за своїми чотирилапими товаришами, любіть їх, цілуйте, обіймайте та бережіть, - підсумовує Андрій Клєцов.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: