Чому шкідливо пити воду холодною - коментар сумського нутриціолога

«Холодна вода негативно відображається на нашому організмі, спазмуюючи його» - розповідає Оксана Анцибор, сумська нутриціологиня. Якої температури має бути питна вода, скільки її потрібно та як вирахувати кількість денної норми– читайте далі у матеріалі.

«Холодна вода негативно відображається на нашому організмі, спазмуюючи його» - розповідає Оксана Анцибор, сумська нутриціологиня. Якої температури має бути питна вода, скільки її потрібно та як вирахувати кількість денної норми– читайте далі у матеріалі.

Оксана Анцибор – сумська нутриціологиня, яка розповість нам сьогодні, чому пити воду – це важливо, скільки її потрібно та як вирахувати кількість денної норми для себе – читайте далі у матеріалі.

На фото Оксана Анцибор, сумська нутриціологиня

З води складається на 90% наша кров та на 80% – жовч. Здоровий жовчний – це довготривале якісне життя, тому що саме жовч розщеплює жири та допомагає їх засвоїти. З цього результат – здорова шкіра та самопочуття, інтенсивна робота мозку. До того ж жовч – це такий собі санітайзер усього нашого організму.

- Навіть у питті води є певні правила. По-перше, вода повинна бути не холодна, бо вона спазмує наш організм, який «нагріває» усе до температури тіла. Ще за часів королів та королев був випадок, коли захотіли вбити правителя, який любив об'їдатися на бенкетах. Він з'їв багато саме жирного м'яса і спеціально, щоб його вбити – подали льодяну воду. Велика кількість жиру була «заблокована» льодяною водою. Він не міг розщепитися разом з м'ясом і правителю стало зле від неперетравлення, через що згодом помер, - розповідає Оксана.

Тепла вода – це своєрідні ліки для нашого організму. Чому ми любимо приймати гарячу ванну? Тому що розслаблюємося та відпочиваємо, так само й наш організм, коли до нього потрапляє тепла вода.

Нутриціологиня також закликає пам’ятати, все, що не їжа – вода. Усе, що має смак – це вже їжа. Газовані напої, чаї, кава, компот – це все вже не вода, бо має якийсь присмак. І наша задача – це навчитися пити саме воду у проміжках між їжею, адже якщо ви поснідали, а потім за годину випили каву, особливо з молоком чи цукром – це вважається окремим прийомом їжі.

Та все ж і такою корисною речовиною зловживати не варто. Якщо ви цілий день були зайняті, потім прийшли додому й напилися води – будьте впевнені, прокинетеся з набряками. Велика кількість води ввечері – це навантаження на наші нирки й постійне подібне навантаження може викликати ускладнення зі здоров’ям.

Коли краще пити воду?

Як розповідає Оксана, потрібно обов’язково пити 2 склянки теплої води зранку, адже ви тільки прокинулися, за ніч мозок звільнився від токсинів, відпрацьованих гормонів та продуктів життєдіяльності. Сон – це відновлення усього організму, а очищається мозок «відправляючи» вищезгадане у нашу лімфатичну систему. І щоб усе вийшло – потрібно випити води й краще у першій половині дня, щоб не навантажувати ваші нирки.

- Навіть, якщо ви не любите пити воду – почніть хоча б потроху. Не каву пити чи газовані напої, а саме воду. Напрацюйте у себе цю звичку. Так, це складно, адже 21 день потрібен, щоб позбутися шкідливої, 21 – напрацювати корисну. І 21, що звикнути та почати отримувати від неї задоволення. Складно, але можливо. Піклуйтеся про власне здоров’я заздалегідь, а не коли вже захворіли, - радить нутриціологиня.

Як же вирахувати для себе ідеальну кількість води?

Як розповідає фахівчиня, потрібно випивати мінімум 1,5л води вдень, однак це загальна інформація, у кожного своя кількість, яка залежить вік віку, від стану здоров’я, від ваги тощо.

Щоб вирахувати ідеальну кількість води для себе, дотримуйтеся формули: ваша «суха» вага (якщо є зайва вага, то рахувати не наявну вагу, а «ідеальну» для вашого зросту) * 30 мл води = денна норма води для вашого організму.

- Багато хто вважає, що пити воду не потрібно, бо є компот чи солодкий чай. Але ці напої — швидкодоступні рідкі вуглеводи, які моментально підвищують рівень цукру в крові, а не долають спрагу. На відміну від чистої води, яку потребують усі системи нашого організму, особливо кишково-шлунковий тракт, для злагодженої роботи. Запідозрити, що вашому організму не вистачає прозорої рідини можна по певних симптомах та загальному аналізу крові. На вашу індивідуальну норму води впливає багато факторів: генетика, спосіб життя і те, скільки води за добу ви витрачаєте. Якщо на сонці влітку, то звичайно ви будете пити більше, аніж зазвичай, - розповідає Оксана.

Записатися на консультацію до Оксани Анцибор та скласти раціон харчування для свого організму можна в Instagram або Facebook.

До того ж Оксана веде свій телеграм-канал, де вона допомагає людям з питаннями стосовно раціону.

Поділіться у нашому Facebook, скільки ж вам потрібно пити води на добу? Та чи дотримуєтеся ви хоча б якихсь порад нутриціологині?

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: