Завантаження ...

Чим живе сумська молодь – розповідає Ірина Іванова, прессекретарка молодіжної ради

Чим живе сумська молодь – розповідає Ірина Іванова, прессекретарка молодіжної ради  фото

Ірина Іванова, навчаючись на третьому курсі, працює за спеціальністю. Вона вже пів року як прессекретарка молодіжної ради Сум. 

Чим живе сумська молодь, як студенці вдається поєднувати роботу з навчанням та які молодіжні проєкти є у місті – дізнавалися журналісти MISTOSUMY. 

Ірина – студентка Сумського  машинобудівного фахового коледжу. Навчається за спеціальністю «Журналістика». Після знайомства з молодіжною радою міста дівчині запропонували працювати у команді. 

Все почалось з того, що я вступила до Машинобудівного коледжу та почала розвивати свої навички журналіста. Надихнула на навчання саме цієї спеціальності моя тітка Віта Євтушина, яка працювала на той момент на телеканалі «Рада» та «СТБ».  Мені пощастило тим, що ми маємо дуже гарних викладачів, які вкладають всі свої знання у студентів. За допомогою цього, вже на третьому курсі маю дві роботи за спеціальністю. Одна з них – прессекретар молодіжної ради.  Під кінець першого курсу наш куратор – Сахнов Роман Володимирович запросив до МЦ «Романтика», щоб ми прийшли на захід в якому він брав участь. Я прийшла, мені там дуже сподобалось тим, що кожен з них мав сильні амбіції і було відчуття, що ми можемо говорити всі ідеї, які маємо, щоб зробити  наше місто краще. Я все літо ходила до МЦ «Романтика» краще познайомилась із керівниками молодіжного центру. Можна сказати, я стала їхньою частинкою команди, як і кожен, хто ходив зі мною. Вже на початку осені мені із моїм хлопцем запропонували провести свій захід. Керівники молодіжного центру гарно його оцінили й запропонували створити нам свою громадську організацію, щоб ми могли та надалі працювати своєю командою. 

—  Як проходила реєстрація громадської організації? 

— 1 листопада ми зареєстрували громадську організацію «Арена відпочинку», як офіційну. Набрали команду, в якій  вже зараз 20 учасників та почали напрацьовувати різні проєкти, що зараз реалізуються. 

—  Як Ви вирішили працювати у молодіжній раді? 

— У кінці грудня 2023 року у соцмережах молодіжної ради ми побачили, що вони почали набирати новий робочий склад людей. Бо я взагалі не розуміла як це все працює, мені було цікаво побувати там або хоча б спробувати. З часом ми подали заявку з певним переліком документів. На початку січня були установчі збори, на яких обирався кількісний склад учасників. Нас було 25 учасників. Вже на початку лютого було перше офіційне засідання на якому обирали голову молодіжної ради , заступника , секретаря та прессекретаря. 

— Чому вирішили стати саме прессекретарем молодіжної ради? 

— Спочатку , якщо чесно, я боялась подавати свою заявку на посаду молодіжної ради. Хотіла бути звичайним учасником , тому що я не розуміла , що саме  мені потрібно було б робити. Але з часом  все пояснили і я вирішила , що стану прессекретарем , тому що я і навчаюсь на журналіста і такий досвід не буде зайвим. 

— Які проєкти молодіжної ради вже були реалізовані за пів року праці? 

— Після невеликих напрацювань перший проєкт був «Знайомство з командою». Там ми ознайомили нашу молодь із членами ради , наступний «Суми – голос молоді» . Це був великий проєкт з масштабом багатьох шкіл та університетів. Таким чином, ми розповідали молоді чим саме ми займаємось і долучали до співпраці. Було дуже багато Всеукраїнських форумів, серед яких «Молодь 2035». Також налагодили співпрацю з Українською Асоціацією Молодіжних Рад, з якою наразі маємо гарні стосунки. На меті мали провести захід «Молодіжний фестиваль – світ нових можливостей», але через безпекову ситуацію перенесли на невідомий термін.  

— Які моменти із роботи найбільше запам’ятались? 

— Найбільше запам’яталось, коли ми розробляли проєкт заохоченням молоді до нас: ходили по школах та університетах. Я очікувала, що реакція школярів та студентів буде з недовірою до нас, тобто я була впевнена, що про нас ніхто не знає. Але мені було дуже приємно, коли досить велика кількість молоді вже нас знають та слідкують за нашою роботою.  Навіть після цього проєкту багато підлітків писали нам в соцмережі та пропонували свої ідеї, просили допомогти із розробкою певних мрій, які давно вже хотіли здійснити. На жаль, ми можемо допомогти лише із порадою та підредагувати їхні ідеї. Але, на жаль, фінансування ми не маємо. Ми всім підказали куди потрібно звернутись, надіюсь їхні мрії здійснились або здійсняться у найближчий термін. У такі моменти було дуже приємно розуміти, що я стала частинкою нашої молоді і я можу чимось їм допомогти реалізуватись по життю. 

— Чим найбільше подобається працювати у молодіжній раді? 

— У нас дуже гарний колектив. Кожен завжди прийде тобі на допомогу. Наприклад, на початку роботи мені допомогли налаштуватись на роботу. Завдяки цим людям, я стаю професіоналом своєї справи. Як на мене, це —  найголовніше. 

— Які є плюси на мінуси Вашої роботи? 

—  Почнемо з мінусів. Це те, що коли ми приходили на роботу та співпрацю з молоддю, то розраховували на справжню роботу за яку матимем фінансовий заробіток. Але всі гроші, які ми отримуємо із фестивалів та грантів ідуть на реалізацію проєктів. З плюсів, як я вже говорила з’явилось багато знайомств із цікавими людьми, ми стаємо ближче до кращого, до нашої  амбіційної молоді. 


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: