Завантаження ...

Андрій Мозговий: «Головне – фотографувати Суми»

Андрій Мозговий: «Головне – фотографувати Суми» фото

У міській галереї завершилася персональна виставка сумського фотографа Андрія Мозгового «Моє місто». Вона складалася з майже п’яти десятків художніх фото переважно пам’яток сумської архітектури. Прикметно, що фото – це його хобі, а за освітою він інженер і нині працює за фахом. Ми поговорили з ним про захоплення фотографією, любов до рідного міста та діяльність фототовариства «Друзі Дагера».

- Пам’ятаєте, коли ви вперше натиснули на спуск фотоапарата?

- Серйозне захоплення фотографією розпочалося ще у підлітковому віці. Тоді ще тривала ера плівки. Мій тато займався фотографією, у нього був ФЕД. Я постійно бачив цей процес з 5 років і, звісно, хотів брати у ньому участь. Потім мені подарували власний фотоапарат «Вілія-Авто». Також у мене з’явилася «Смена -8М». У ванній створив власну фотолабораторію. Під час навчання у школі почав займатися у фотогуртку в Клубі юних техніків, постійно знімав. Потім, в 90-х у мене з’явилися плівкові напівавтоматичні апарати «Кodak», потім цифрові «мильниці». Але я розумів, що вони обмежують можливість для творчості, тому розпочав збирати кошти на дзеркальний цифровий апарат. Придбав його у 2014 році, і відтоді більш предметно став зайнявся художньою фотографією.

Люблю своє рідне місто Суми, в якому народився. Хочу показати усю красу міста. У нас є чим пишатися.

- Останні декілька років стали найбільш плідними для вас у творчому плані. Що спонукало вас до цього?

- У 2018 році я став одним із адміністраторів краєзнавчої групи «Мої Суми» у Facebook. Ми наповнювали групу різними матеріалами, тож відповідно, треба було постійно цікавитися історією рідного міста, постійно знімати і публікувати фотографії. Цікаво було не тільки знімати, але і відчувати зворотній зв’язок із членами групи – як вони лайкають твоє фото, обговорюють. Крім того, ми з сім’єю постійно подорожували по Україні, тож у мене була можливість знімати багато цікавих місць. Наступним етапом в моєму творчому стало заснування сумського фототовариства «Друзі Дагера» у 2021 році. Свої творчі зусилля вирішили об’єднати 22 фотографи. Тоді мене обрали керівником цього товариства, тож я остаточно поринув у фототворчість і організаційну роботу. Хоча основну роботу не залишив.

У нас було багато виїзних фотопленерів, ми встигли побувати в декількох містах країни, хоча більше всього їздили по Сумщині. Путивль, Буринь, Лебедин, Ромни… Робили проєкт «Зруйновані храми Сумщини» у Бішкіні, в Путивльський район. Побували у знаменитому Волокітіно. Після кожного пленеру організовували фотовиставки – за три роки вдалося провести два десятки. Напевне, за інтенсивністю відкриття фотовиставок в цей час ми обігнали всі сумські фотоклуби. (посміхається - авт.) Крім Сум, робили їх у різних локаціях – у Могриці, у Лебедині та Лебединському районі, у Конотопі. Після початку повномасштабної війни у 2022 р. частина членів товариства виїхала в евакуацію, звісно, стало не до фото і виставок. Втім, вже влітку ми відновили свою роботу. Звісно, вона не така інтенсивна як зараз, але не припиняється. Ось зараз проходить наша виставка в Конотопському краєзнавчому музеї.

-На виставці «Моє місто» представлений жанр архітектурного фото. В яких жанрах ви ще знімаєте?

- Архітектура – це мій улюблений жанр. Також знімаю пейзажі. Фототемою цього року стали зйомки сходу і заходу сонця. Розпочав її ще у минулому році, коли знімав заходи сонця на Косовщинському водосховищі. В цьому році відзняв їх на Блакитних озерах та озері Чеха. М’яке розсіяне світло під час сходу сонця також мене манило, як і сам стан природи тоді, коли тільки світає. Найкраще схід знімати на Блакитних озерах, бо у місті його не знімеш. У серпні знімав приблизно о 6 ранку – розрахував час, щоб дістатися туди від домівки велосипедом. Також ще покатався і познімав різні ранкові пейзажі.

- Про які кадри ви мрієте?

- Моя мрія — познімати у горах. Особливо ранкові пейзажі. Думаю, моя мрія справдиться. Головне – щоб була наша перемога. А поки що головне — завжди фотографувати місто Суми.

Із творчої біографії Андрія Мозгового:

  • У 2021 та 2023 роках — переможець української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» у номінації «Найкраще фото Сумської області».
  • У 2023 р. брав участь у колективній фотовиставці Сумських фотомитців «Фотоподорож до спадщини» у Сумській міській галереї.
  • У 2024 р. - співорганізатор Всеукраїнського фотоконкурсу «Природа. Стани», номінація «Туман».
  • Організатор та учасник колективної виставки фототовариства «Друзі Дагера”, яка експонувалася в Сумській міській галереї, 2024 рік.
  • Персональні фотовиставки: «Місто Суми: Чотири сезони» у Сумському центрі ПТО з дизайну та сфери послуг, Суми, 2024 р.; «Місто Суми: архітектурна спадщина», місто Гамбург, Німеччина, 2024 р.

Володимир Пошва
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: