Завантаження ...

У Сумах пропонують відзначати День міста 1 жовтня

У Сумах пропонують відзначати День міста 1 жовтня фото

У Сумах створили петицію про перенесення Дня міста. Його пропонують відзначати 1 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці.

13 вересня на єдиній системі місцевих петицій зʼявилася пропозиція змінити дату відзначення Дня міста Суми. Автором петиції став Костянтин Аленінський.

За його словами, святкування Дня міста у першу суботу вересня не відповідає реаліям, бо асоціюється з окупацією обласного центру росіянами. Натомість активіст пропонує звернути увагу на свято Покрови. 

Поточний День міста 2 вересня / перша субота вересня не відповідає реаліям і дисонує з сучасністю: 2 вересня - день "визволення" 1943 року. Важко зараз пояснювати школярам та студентам за "визволення" 2 вересня, враховуючи, що 24 лютого 2022 року було спробою такого ж саме "визволення". Дата Дня міста має бути з найкращим імунитетом. Покрова є покровительницею Сумського козацького полку, покровительницею міста у цій страшній війні. Ця дата надасть можливість поєднати разом Православну церкву України (ПЦУ), міську владу і містян. Цього зараз дуже не вистачає всім нам. Щоб цей День міста був не тільки суцільним веселим заходом і застіллям, а й також днем сакрального та днем пам`яті. Ми довго будемо пам`ятати ціну нашого позитивного життя, наших радощів, наших посмішок. Зараз ми святкуємо Покрову вже 1 жовтня - погода ще тепла, золота осінь, мудра пора року. Покрова має вберігти Суми сьогодні і у майбутньому від "визволення" жахливим сусідом, - йдеться у петиції.

Підтримати петицію можна за посиланням.

Зазначимо, раніше  День міста у Сумах відзначали 26 червня. Однак у 2003 році дату перенесли на 2 вересня. Саме в цей день у 1943 році три дивізії Червоної армії вибили частини вермахту із міста. У радянські часи цей день називали «днем визволення від німецько-фашистських загарбників» і відзначали відповідно. Що передувало такому рішенню — дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: