Завантаження ...

Солодощі без цукру – це реально: сумський магазин «Еко-лавка» про корисні цукрозамінники

Солодощі без цукру – це реально: сумський магазин «Еко-лавка» про корисні цукрозамінники фото

РЕКЛАМА Желейні цукерки, халва, батончики з «Еко-лавки» не містять у своєму складі цукор. Солодощі створені на основі натуральних підсолоджувачів, які корисніші за звичайний цукор. Ємельянова Тетяна – власниця сумського магазину мережі «Еко-Лавка» розповіла журналістам MISTOSUMY.com про роль цукрозамінників та їх користь.

Сумський магазин торгової мережі «Еко-лавка» має в асортименті корисні солодощі. По смаку вони не відрізняються від звичних для нас, однак мають інший склад. Як зазначає Тетяна, саме цукрозамінники є аналогом традиційного цукру. Вживають їх задля споживання меншої кількості калорій та контролю рівня цукру у крові. Також ті, хто хоче не відмовлятися від солодкого повністю. Активно використовуються як у виробництві харчових продуктів, так і в домашній кулінарії.

На фото Ємельянова Тетяна, власниця сумського магазину мережі «Еко-Лавка» 
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com
 

Що ж таке підсолоджувачі?

Цукрозамінник або підсолоджувач – це з'єднання, що не містить у своєму складі глюкози, але має солодкий присмак і слугує організму джерелом енергії, але з меншою калорійністю.

Цікавий факт, що усі підсолоджувачі знайшли випадково. Сахарин виявлений у 1827 році одним з дослідників університету Джона Гопкінса. Після роботи з кам’яновугільною смолою чоловік забув помити руки перед обідом. Протягом нього він помітив солодкуватість на своїх пальцях. Це були залишки іміду о-сульфобензойної кислоти, яка солодша за звичайний цукор.

- А за 4 роки після його так званого відкриття, сахарин отримав свою комерційну назву і його почали додавати до солодких газованих напоїв, - розповідає Тетяна.

У середині 20 століття зародилася мода на дієтичні напої, що привело до пошуку нових підсолоджувачів. Цикламат натрію, випадково виявлений під час фармакологічних досліджень, став справжнім проривом. Він поєднав у собі низьку вартість та калорійність, що зробило його популярним. Проте попит тривав не довго, адже через цей підсолоджувач у людей почалися проблеми з печінкою.

У 1965 науковець випадково лизнув свої пальці й так відкрив «аспартам», а десять років потому, завдяки лабораторній помилці, з’явилася сукралоза (Splenda).

 Загалом підсолоджувачі бувають двох видів: натуральні (отримані з рослин) та штучні (створені в лабораторії). До харчових продуктів зазвичай додають штучні підсолоджувачі, тобто це сахарин, сукралоза, аспартам (Е951) тощо.

А от серед натуральних підсолоджувачів відокремлюють за популярністю стевію, тауматин та гліциризин. Вони набагато солодші за цукор, тому і використовуються у малих кількостях.

Різновиди цукрозамінників

До натуральних звичних підсолоджувачів відносять: патоку, мед, кленовий сироп. Вони мають у своєму складі  вітаміни, мінерали, ферменти, а бананове пюре та фінікова паста містять клітковини, корисну і необхідну для травлення та здорової мікрофлори кишківника. Втім, натуральні підсолоджувачі досить калорійні й містять вуглеводи.

- А от з практично нульовою калорійністю цукрозамінники – стевія, еритрит, сукралоза, сахарин. Важливо зауважити, щоб використання подібних підсолоджувачів було корисним, воно має бути контрольованим, - радить Тетяна.

До цукрозамінників з не нульовою калорійністю відносять ксиліт, фруктозу, ізомальт. Виготовляються в різний спосіб, мають різні ступені солодкості деякі можуть бути солодші за цукор у сотні разів.

Один з ключових показників харчових продуктів, особливо для людей з діабетом та тих, хто контролює вагу є глікемічний індекс. Він вказує на швидкість підвищення рівня глюкози у крові після споживання продукту. Як правило, чим вищий індекс, тим швидше відбувається цей процес. Важливо також зазначити, що такі підсолоджувачі, як стевія, еритритол, сукралоза – мають нульовий індекс. Іншими словами, вони не впливають на рівень цукру у крові.

Як же обрати заміну цукру для себе?

Попри те, що штучні підсолоджувачі – низькокалорійні й швидко виводяться з організму, рослинні можуть мати різну калорійність. До того ж процес їх розщеплення відбувається повільніше й це якраз таки запобігає різким стрибкам рівня цукру у крові.

- Стевія та еритритол – ідеальний вибір для діабетиків та людей, які стежать за вагою. Вони повністю безпечні, не дивлячись на природне походження, - рекомендує Тетяна. 

Вибір підсолоджувача залежить від ваших індивідуальних потреб. Якщо ви хочете збільшити споживання клітковини та насолодитися більш насиченим смаком – вживайте цілі фрукти або фруктові пасти. Для схуднення або підтримки нормальної ваги варто звернути увагу на підсолоджувачі з нульовою або мінімальною калорійністю, такі як стевія, еритритол та сукралоза. Ці ж підсолоджувачі допоможуть стабілізувати рівень цукру в крові завдяки низькому глікемічному індексу, ділиться з нами Тетяна.

Де знайти цукрозамінники та підсолоджувачі у Сумах?

У сумському магазині мережі «Еко-лавка» можна знайти:

  • Стевію
  • Еритритол
  • Фінікову пасту та сироп
  • Сироп топінамбура та блакитної агави
  • Монк фрукт
  • Крем-мед
  • Кокосовий цукор

Як зазначає власниця, Тетяна, найчастіше беруть зефір і шоколад на стевії, козинаки на меду, або ж десерти й морозиво на основі фінікової пасти та бананового пюре. До цього переліку також можна додати кокосову пасту та вершки у солодощах за якими містяни люблять навідуватися.

Як приклад, Тетяна навела веганське морозиво, яке обирають сум’яни. Загалом є такі смаки: солона карамель, подвійний шоколад, ваніль, ягідний мікс. Склад залежить від смаку, однак у морозива немає цукру, глютену та лактози. Його обирають ті, хто любить кокосові вершки, корисну та натуральну продукцію, стежить за калорійністю.

На фото веганське морозиво від «Еко-лавка»

Печиво від «Monlasa» – це печиво, яке не має у своєму складі глютену, трансжирів та інших шкідливих добавок. Ідеально підходить для веганів. У складі має натуральний мед, кокосову олію, медові апельсинові цукати, кокосові сухі вершки, мигдалеві пластивці, кокосову стружку, мигдалевий горіх, родзинки, морська сіль, вода та ароматизатор ванілі.

На фото печиво «Monlasa» від «Еко-лавка»

Також власниця згадала за батончик-сирок від «Mr.Naturel», який почав користуватися популярністю у Сумах. Смакові мікси зможуть задовольнити кожну солодкоїжку. Сирки на основі або меду без цукру, або ж еритрітолу, заміннику цукру. Іншими словами, вживати їх можуть навіть люди, які хворіють на діабет. Вони не містять лактози та глютену, а також не піддавалися тепловій обробці під час виробництва.

На фото батончик-сирок «Mr.Naturel» від «Еко-лавка»

Познайомитися з продукцією або дізнатися наявність можна в Instagram.

Графік роботи магазину: щодня з 9:00 до 19:00

Адреса: вул. Козацький вал, 1 (поряд з торговим центром «Київ»)

Контактний номер телефону: (+380) 50 255 0775

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: