Завантаження ...

Сумські виміри (не)нормальності можна побачити в міській галереї

Сумські виміри (не)нормальності можна побачити в міській галереї фото

Війна – час викривленої реальності, в якій грань між нормальністю і ненормальністю часто дуже умовна. Це ідея виставки сумської художниці Лариси Аполонової «Ненормальна нормальність».

Виставка авторки відкрилася у Сумській міській галереї. Лариса Аполонова – художниця-графік і сценографка. Малює з дитинства, вже 23 роки працює художницею і художницею-постановницею у двох сумських театрах. Експозиція виставки складається із майже 40 робіт. Тут представлені як графічні роботи, так і картини виконані олійними фарбами.

Теми різноманітні – від кольорових абстракцій всесвіту через національно-філософські графічні роздуми до рефлексій художниці на нинішню російсько- українську війну. «Передчуття 2022», «Сльоза Херсону 2023», «Соколи. Полтава 2024» - так відгукується художниця на трагічні події кривавої війни. У експозиції також є своєрідний портрет Дмитра Буйвала – сумського митця, який загинув на фронті у 2023 році.

Поряд із графічними трагедіями є також звичайні портрети відомих сум'ян, зокрема Тетяни Нянькіної — керівниці приватного театру.

«Чому «Ненормальна нормальність»? Тому що це наше сьогодення… В нашому житті такі різкі грані… Ми плачемо, сумуємо за нашими загиблими, серце болить за подіями в Україні. Але життя в нас таке що хочеться жити, радіти кожному моменту, тому є друга грань нашого життя – радіємо сонцю, радіємо квітам, радіємо дітям. Радість — це колір, це живописні роботи. Хочеться нести людям щастя, надію, любов. Мрію, щоб швидше закінчилася війна. Є уже заготовки нових робіт — веселих, красивих дитячих», – говорить Лариса Аполонова.

«Художник не може обмежуватись однією тематикою. Чорно-білі графічні роботи дають можливість вихлюпнути емоції, а колір – це крик душі. Крик душі буває різний — у художниці він різний, і саме цей — позитивний», – ділиться враженнями від виставки художник Олександр Чередниченко.

Виставка «Ненормальна нормальність» буде працювати до 20 жовтня.
 


Володимир Пошва
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: