Завантаження ...

В Сумах показали ленд-арт і згадали Могрицю

В Сумах показали ленд-арт і згадали Могрицю фото

В Сумській міській галереї відкрилася виставка «Внутрішньо переміщений ландшафт». Експозиція налічує 25 композицій і 5 відеоробіт.

Ленд-арт – це мистецький напрямок, об’єктом якого є реальний пейзаж, фрагмент природного середовища. Це фактично інтеграція у пейзаж, перетворення його фрагменту, або використанням природних процесів – дощу, вітру та інших для створення інсталяції або проєкту.

Симпозіум ленд-арту «Простір покордоння» відбувався на крейдяних пагорбах біля села Могриця Сумського району ще із 1997 року. Туди приїздили митці з усієї України та із закордону, втілюючи різні ленд-арт проєкти у реальність. Однак із початком широкомасштабної війни Могриця опинилася у зоні бойових дій, а потім у зоні постійних обстрілів російської артилерії. Зустрічі там стали неможливими, але цей простір митці зберегли у серці й вирішили перенести в інші безпечні для творчості локації.

У 2023 році вони розпочали проєкт «Внутрішньо переміщений ландшафт». Художники працювали в чотирьох містах: Сумах, Харкові, Києві та Львові. Влітку 2024 року митці також взяли участь у проєкті «SEE:UA Поєднуючи ландшафти» у столиці Австрії — Відні. Там вони разом з австрійськими колегами створювали роботи в публічному просторі. Переважно вони досліджували поєднання природного середовища і війни.

Експозиція «Внутрішньо переміщений ландшафт» у міській галереї є своєрідним підсумком усіх цих проєктів. Фактично це продовження традиції: до початку широкомасштабної війни у міській галереї щорічно відбувалися експозиції, які підсумовували симпозіуми ленд-арту у Могриці. Звісно, в експозиції представлена частина обраних проєктів переважно сумських художників.

Частина із проєктів представлена у вигляді фотографій, оскільки відтворити їх у просторі галереї було б неможливо. До речі, це одна з особливостей ленд-арту: художній проєкт існує тимчасово і після нього лишаються лише зображення. Іншу частину можна побачити в галереї повністю.

Найбільший простір в експозиції займає робота "Вирва" Катерини Бучацької - надрукований на полотні розміром 5х3 метри простір Могриці, в центрі якого чорною раною розташувалася воронка від російського снаряда. Не менше місця займає полотно Антона Саєнка «Крізь пейзаж», погляд через яке має символізувати повернення у минуле і водночас погляд у майбутнє.

Композиція сумського скульптора Олександра Федоренка «Крила Могриці» символізує розстріляне росіянами прикордоння Сумщини. Його центральною фігурою є випалена реальним вогнем дерев’яна фігура людини, крилами – чорні опалені рельєфи поряд із колом, що символізує Сонце. Втім, в експозиції є також цілком мирні інсталяції – зокрема, композиція «Боривітер» художниці Марини Ломонос-Тодорчук.

Всього в експозиції представлено 25 композицій і 5 відеоробіт. Останні демонструються на екрані за бажанням відвідувачів.

«Найбільше, що мене вразило – коли всі роботи поєдналися, виявилися з’явилося відчуття концентрації, єднання усіх робіт у повноцінний зміст виставки. Також вразило розуміння відвідувачів замислу художника, особливо коли ми демонстрували інсталяцію «Зміна епох». Деякі відвідувачі виставки були із Миропілля, де все це створювалося і яке тепер зруйновано»,- говорить кураторка виставки Ганна Гідора.

«У колективних роботах важко представити повноцінно всі роботи авторів . Але думаю, що нам вдалося. У нас було два потужних куратори, і група помічників – ми все зробили як треба, сумчани можуть оцінити наші зусилля», - говорить інша кураторка виставки Ірина Ганаза. Її робота також представлена в експозиції.

Виставка працюватиме до 3 листопада.
 


Володимир Пошва
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: