Завантаження ...

Я бачила очі дітей, які дивляться на ялинку

319643441_2266054123562721_919548919112159506_n.jpg

Українська письменниця Ольга Саліпа, яка свого часу працювала на Сумщині журналісткою, висловилася щодо новорічних ялинок і світ під час війни.

Українська письменниця Ольга Саліпа, яка свого часу працювала на Сумщині журналісткою, висловилася щодо новорічних ялинок і світ під час війни.

На цьому фото мої діти у 2015 році, вони втратили батька на війні, вони біля ялинки і вони усміхаються! Того року в них було ще більше свята, ніж у попередні роки! Бо я була готова віддати все за цю посмішку!

Останнім часом мене дивує, що у дискусіях у соцмережах щодо того, чи доцільно ставити новорічні ялинки у містах, згадують про дітей тих, хто загинув.

"А ви уявіть, як дітям, які втратили батьків, буде спостерігати ці веселощі" - пишуть.

Серйозно? А чому ви тоді святкували у 2014, 15, 16 та інших роках? Чи тоді були якісь не такі діти? Так от - ті діти не лише дивилися, а й самі святкували, бо ніхто не має права забрати у дітей дитинство! У тому і полягає реабілітація таких дітей - відволікти, усміхнути, розважити. І не тільки тих, хто втратили рідних, а і діток, які не вдома через війну.

Ви так хвилюєтеся про наших діток, але не краще навпаки, організувати для них свято? Показати, що світ не впав. Я дякую людям, які роблять це з року в рік вже 8 років! Мої хлопці виросли на цій вірі у диво!

Є речі символічні, які означають, що життя триває, які примушують радіти навіть тоді, коли все погано.

Ви пишете, що не потрібно ставити ялинку з поваги до родин тих, хто загинув, але чи ви хоч спитали, чи їм потрібна така "повага"? Повірте, це останнє, про що думає родина, яка втратила рідну людину. Поможіть їм краще вирішити якісь побутові проблеми, якщо просять. Або не чіпайте, якщо їм це не треба.

Зрештою, чому діти, які разом з батьками виїхали закордон, можуть мати свято, а ті, які залишилися і постійно у стані стресу, не мають права на святковий настрій? І не пишіть "поставте ялинку вдома" - ото вже якраз справа кожного особисто. Як і йти до ялинки у місті, чи ні.

*Під словом "ялинка" тут і далі я маю на увазі не власне дерево, бо я до нього стпвлюся байдуже, це не українська традиція. Я маю на увазі прикрашання міста загалом.

Моя думка:

- Чи потрібно витрачати кошти на ялинку і прикраси для міста цього року? Ні. Але їх і неможливо витратити - такі платежі з казни зараз не проходять.

- Чи варто ставити ялинку, шопку, прикраси, якщо вони вже є? Варто. Свято має бути святом. Може, без ялинки, але мають бути фотозони і територія, де можна буде прогулятися у вихідний, де дитина відчує, що потрапила в казку.

- Чи варто витрачати на це електрику? Я знаю, що наша міська новорічна ілюмінація використовує зовсім мало електрики. Тому вважаю, що увімкнути її на одну годину ввечері можна. Звісно, у ситуації, коли відключення електрики в місті планові. До речі, навіть найслабший генератор потягне ті прикраси. Хто вдома заживляв лед-гірлянди від павербанку - знають, що вони його майже не садять. Кав'ярні, впевнена, заживлюватимуть ілюмінацію від генераторів, бо генератору байдуже, скільки електрики з нього беруть, він працює на повну. І коли ви йдете "на нігті", на лазер, на каву, де електрокавоварки і чайники і тд і тп, то чомусь не рахуєте, скільки прилади споживають електрики. То давайте вже у всьому себе обмежувати, чого чіплятися до гірлянд?

- Чи варто влаштовувати гучні святкування? Ні. Але все, що пов'язане з різдвяними традиціями має бути - хода вертепів на Різдво і тд. Це відрізняє нас від них.

- Чи підемо до новорічної ялинки я чи мої діти? Може, один раз, для фото, відео і настрою.

Але. Я кожного року по роботі буваю на відкритті ялинки. І я БАЧИЛА ОЧІ дітей, які на неї дивляться. Повірте, ніяка домашня ялинка не створить такого ефекту.

Дуже прошу - майте у всьому міру! Ну не можна дозволяти ворогу нас деморалізувати! Та ми маємо засвітити ті вогники хоч від генератора, хоч від акумулятора, але показати, що нас не зламати!