Завантаження ...

Чим може обернутися мобілізація для Путіна

Чим може обернутися мобілізація для Путіна фото

Президент Росії Володимир Путін на тлі провалів війни в Україні оголосив про мобілізацію. Росіяни шукають варіанти залишити країну, "відкосити" від армії, а світова спільнота критикує погрози Кремля. РБК-Україна зібрало реакції закордонних лідерів та все, що відомо про ситуацію в цій країні на даний момент.

Мобілізація у Росії

Очікуване рішення про мобілізацію було оголошено вранці. За словами Путіна, вона нібито буде частковою і пов'язана з необхідністю "захисту батьківщини". Мобілізаційні заходи розпочалися з 21 вересня.

 

"Призову на військову службу підпадають лише ті громадяни, які перебувають у запасі і, перш за все, ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід", - уточнив російський диктатор.

 

За день до цього Держдума ввела до Кримінального кодексу поняття "мобілізація", "воєнний стан" та "воєнний час". Ймовірно, щоб зробити призов добровільно-примусовим та ускладнити звільнення військовослужбовців. В опублікованому сьогодні президентському указі один з пунктів виявився засекреченим. Кремлівський прес-секретар Дмитро Пєсков натякнув, що він стосується плану щодо кількості мобілізованих .

Водночас міністр оборони Сергій Шойгу додав, що мобілізації підлягають трохи більше 1% з ресурсу майже у 25 млн осіб.

 

"Під час часткової мобілізації будуть призвані загалом 300 тисяч резервістів", - наголосив він.

 

Що відбувається в Росії зараз

Після звернення Путіна правозахисний рух "Весна" закликав вийти на антивоєнні протести в регіонах о 19:00 за місцевим часом. У деяких великих містах вони вже почалися .

Декілька десятків людей вийшли на акції в Улан-Уде та Іркутську . В останньому силовики розігнали мітингувальників, затримано кількох осіб. В інших містах поліція намагається вести бесіди з учасниками, перевіряючи документи та пропонуючи розійтися.

Також надходять повідомлення про протести в Хабаровську та Якутську , готується акція в Новосибірську та Барнаулі . Декілька десятків осіб вийшли на вулиці в Томську, там теж почалися затримання. Наразі відомо, що автозаки забрали близько 15 учасників.

Затримання відбуваються також на акціях у Красноярську .

Як повідомляють російські Telegram-канали, силовики у великих містах приведені у повну готовність для розгону несанкціонованих протестів.

Крім того, після звернення Путіна стало відомо, що росіяни масово розкупили квитки до інших країн . За даними квиткових операторів, немає місць на найближчі рейси до Грузії, Туреччини, Вірменії та Азербайджану, куди громадянам РФ не потрібні візи.

Ближче до полудня з продажу зникли прямі квитки з Москви до Ташкента, Баку, Бішкека та Астани, "але варіанти з пересадками ще є". Надходять також повідомлення з Бурятії, де зараз є великий ажіотаж серед охочих виїхати до Монголії.

Ще вчора у топ-трендів Google у Росії були запити на тему мобілізації, отримання відстрочки від служби в армії та варіантів покинути країну. Сьогодні ця тенденція продовжилася, а останнім часом набирає популярності пошуковий запит "як зламати руку", щоб відкосити від призову.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: