Завантаження ...

Коли запрацює нова система в'їзду до ЄС

Коли запрацює нова система в'їзду до ЄС фото

Нова система в'їзду до ЄС, яка передбачає посилений контроль на кордонах Шенгенської зони, може запрацювати з 6 жовтня 2024 року. Це стосуватиметься всіх громадян третіх країн.

Мандрівникам до Європи доведеться здавати відбитки пальців і біометричні дані обличчя, повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Independent.

Схема в'їзду/виїзду із Європейського Союзу (Entry/Exit Scheme (EES), запуск якої відкладався багато разів, має запрацювати 6 жовтня 2024 року.

Це автоматизована ІТ-система для реєстрації громадян країн, які не входять до ЄС, при перетині зовнішніх кордонів європейських країн. Мандрівникам доведеться здавати відбитки пальців і біометричні дані обличчя, що різко збільшує час проходження контролю в аеропортах, залізничних терміналах та портах.

Дата запуску EES неодноразово відкладалася, оскільки окремі країни ЄС намагалися інтегрувати свої прикордонні системи з центральною базою даних.
Також стало відомо, що Франція попросила відкласти впровадження EES до закінчення літніх Олімпійських ігор 2024 року, які відбудуться у Парижі, щоб уникнути можливих затримок у період приїзду великої кількості туристів.

Дату запуску нової системи прикордонного контролю підтвердили і в компанії Eurotunnel, яка забезпечує перевезення підводним залізничним тунелем між Кале у Франції та Фолкстон у Англії.

Очікується, що головною перевагою EES буде економія часу. Мандрівники будуть самостійно сканувати свої паспорти чи інші проїзні документи, коли перетинають зовнішній кордон ЄС. Штамп у паспорті проставлятися не буде. Але на практиці для надання відбитків пальців та біометричних даних обличчя потрібне буде додаткове місце і час.

Схема в’їзду/виїзду застосовуватиметься до всіх країн Європейського Союзу, крім Кіпру та Ірландії. Її також приймають країни Шенгенської зони, які не входять до ЄС: Норвегія, Ісландія, Швейцарія та Ліхтенштейн.

Наступним кроком має стати запровадження онлайн-дозволу ETIAS на подорожі до ЄС для громадян країн, яким дозволений безвізовий в'їзд, зокрема, й українцям. Його можуть запустити приблизно через 6 місяців після початку роботи EES.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: