Завантаження ...

Україна та США підписали угоду про гарантії безпеки

Україна та США підписали угоду про гарантії безпеки фото

Сполучені Штати Америки та Україна підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки на 10 років. Свої підписи поставили американський та український лідери Джо Байден і Володимир Зеленський на полях саміту "Великої сімки" (G7).

Зауважимо, що українська влада вела переговори із Вашингтоном щодо угоди ще з минулого року. Але діалог тимчасово призупинявся під час того, як Конгрес США не міг ухвалити законопроект, який передбачав допомогу Україні. Втім, після того, як проект все ж було схвалено, обговорення поновилися.

Як зазначав президент Володимир Зеленський, Київ працював над тим, аби зробити цю угоду найсильнішою з усіх. Йдеться про збройну, фінансову та політичну підтримку. Глава держави також заявляв, що документ зі Сполученими Штатами є "безпрецедентним, як і належить лідерам підтримки України".

Що таке гарантії безпеки

Підписання з Україною двосторонніх угод про гарантії безпеки - це фактичне підтвердження того, що та чи інша країна бере на себе певні запевнення. Це може бути надання озброєння, фінансова допомога, співпраця, створення спільних виробництв та обмін розвідданими тощо.

Така добровільна основа стає обов’язком кожної країни, яка підписує ці документи. Це означає, що буде допомога Україні має бути на постійній основі протягом того часу, який закладено в угоді. В основному всі угоди схожі, але відмінності є в напрямках. Зокрема Київ пропонує на вибір декілька напрямків, і кожна окрема країна закріплює за собою той чи інший.

З якими країнами вже підписано безпекові угоди

Нагадаємо, що рік тому на саміті НАТО у Вільнюсі G7 ухвалила декларацію про підтримку України. Документ передбачає, партнери працюватимуть над забезпеченням стійких сил, здатних захищати нашу країну прямо зараз і стримувати російську агресію у майбутньому. Зокрема, мова йде про: допомогу у сфері безпеки та постачання сучасної військової техніки; підтримку оборонно-промислової бази; тренування та навчання українських Збройних сил; обмін розвідданими.

Зауважимо, що в межах цієї декларації Україна підписала угоди з низкою країн, серед них і ті, які входять до "Великої сімки".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: