Завантаження ...

На Сумщине незаконно вырубили и вывезли древесину 100-летних дубов на 1,5 млн. грн. (+фото)

О незаконной вырубке леса в Лебединском агролесхозе сообщил в фейсбук общественный активист Сергей Супрун.

О незаконной вырубке леса в Лебединском агролесхозе сообщил в фейсбук общественный активист Сергей Супрун.

«20.07.2016 отримана інформація про незаконний поруб лісу, виїхали на місце в Лебединський район, Сумської області, територію Лебединського агролісгоспу.

За наказом гендиректора ОКАП "Сумиоблагроліс" Котляренко С. М. створена комісія з фахівців управління яка негайно виїхала на місце разом з громадськими активістами та журналістами.

Побачене прикро здивувало навіть досвідчених фахівців лісової галузі. Як з'ясувалось вирубано більш ніж 250 кубометрів 100 річного дубу. Сума збитків становила близько 1500000 грн. Впадала в око висока професійність виконаної "роботи" - характер зрізів, повний збір придатної будь до чого деревини, ретельне маскування піньків. Тоб то працювали спокійно ні від кого не ховаючись не відчуваючи небезпеки.
Багаточисельні сліди спеціальної техніки вказували в бік м. Лебедин.

Наступного дня була отримана інформація про наявність дубової деревини невідомого походження в с. Межирич, Лебединського району.

Ввечері 21.07.16 поступив сигнал про автомобіль завантажений дубом який рухався містом Суми. Спільно з співробітниками управління захисту економіки в Сумській області, автомобіль був знайдений на території КП "Зеленбуд".

.Де з причипа автомобіля "Камаз" вивантажувалась соснова дошка, для фірми яка орендувала ділянку на території КП, а кузов був вщент заповнений відбірним дубом.

З документів була лише товаро-транспортна накладна на перевезення з ТОВ "ЛАН" вул. Харьківська, 122 до ТОВ "Домінанта" вул. Воєводіна, 12.

При цьому водій пояснив, що віз дошку з с. Межирич, а потім в Сумах завантажився дубом.

Супроводжуючий вантаж власник пояснював, що придбав дуб в Тростянецькому держлісгоспі, а документи залишились в офісі фірми, хоча на колодах було відсутнє будь яке маркування, що свідчило про незаконне походження деревини.

Прибулий на місце події директор КП "Зеленбуд" відомий громадський діяч Володимир Лаврик, разом іншим громадським діячем Юрієм Удовенко, зайняв доволі незрозумілу позицію. Назвав події "влаштованим цирком", "політичним замовленням", "співпрацею з антиукраїнськіми силами". Хоча ніхто претензій ні до В. Лаврика особисто, ні до КП "Зеленбуд" зокрема не висловлював.

Незважаючи на це директор наказав чоловікам, що назвались охороною установи не допупускати на місце події журналістів та громадських активістів, що суперечить закону та здоровому глузду.

Після слідчих дій 7 кубометрів дубової деревини та автомобіль"камаз" було доправлено до охороняємого майданчику УМВС.

ПС. За 1 рік агролісгоспи Сумщини переробляють 270000 кубометрів деревини. За скромними аналітичними підрахунками крадеться близько 30 %, що в подальшому конвертується в маєтки, автівки, можливість подорожувати світом та інше. Це тільке одна галузь і далеко не найбагатша.

Вже багато років відбирають у громади,у кожного з нас. І це зауважте не зовнішній агресор, не стихія, не потойбічні сили. Це появи режиму внутрішньої окупації!» - написал активист.

Анна Гора

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: