Завантаження ...

Сум’яни вчаться економити чи живуть одним днем?

Сум’яни вчаться економити чи живуть одним днем? фото

Сумська молодь віком до 40 років економити не хоче, дехто навіть категорично. Чи є це вироком майбутньому? І що таке розумне споживання, про яке говорять  сум’яни?

На пряме питання, як ви зараз економите, сум’яни відповідають не одразу. Спочатку уточнюють, що означає економити/заощаджувати. А далі з підказками починають вибудовувати перелік і навіть власну стратегію!

Ніхто з опитаних сум’ян не плете светри, шкарпетки чи шапочки, не шиє, про ремонт одягу-взуття також згадують лише за підказкою. Секонд-хенд купують, проте й це не називають економією. Акції та кешбек для всіх просто повсякденна норма уникнення покупок за завищеними цінами.

Чоловіки на питання про економію відповідають однозначно: нічого не знаю, або говорять скупо, мабуть, соромляться зізнаватися у заощадливості.

То яка ж вона, стратегія економії у сум’ян? Чи можна її вважати стратегією розумного споживання?

Журналісти сайту MISTOSUMU.com спитали у мешканців нашого міста:

- Як у Сумах можна зекономити, наприклад, на купівлі продуктів чи ліків? Поділіться своїми секретами та лайфхаками.


Інна

- Правильне споживання, точніше розумне! Головне правило – не купувати зайвого. Я проти патологічної економії, яка багатьом дістається у спадок від батьків. З батьками більш-менш зрозуміло, у них це глибоко в підсвідомості. А от коли я себе ловлю на думці, що спершу дивлюсь на червоний цінник, стараюсь зупинятися.  Які поради? Моніторити ціни на ліки, одяг, слідкувати за акціями улюблених брендів. Якщо мова йде про догляд за собою, багато чому можна навчитися та робити власноруч: манікюр, гель лак, фарбування брів, макіяж. На дитині економити не потрібно. На їжі, вітамінах – також. Загалом принцип економії має бути такий: нічого не робити собі на шкоду.

Валентина

- На одязі та взутті хтозна, як зекономити, коли зараз все поганої якості. Малюку, звісно, можна візочок вживаний купити, йому зараз і одяг, і взуття можна знайти гарне, хоч і вживане. З приводу акцій, звісно, користуємось. Тут секрет простий, треба знати звичайну ціну акційного товару. На великі покупки – моніторимо ціни. Вітаміни ми не купуємо, бо якщо всюди говорять про підробки, нащо їсти крейду? Ми їмо натуральні продукти. У нас автономне опалення, вже виключили, це - економія. Їжу готуємо самі – економія.  І косметикою декоративною я користуюсь менше, ще з часів пандемії – також економія (сміється).

Маргарита

- Коли гарна погода та хочеться прогулятись, економлю на транспорті. Щоб на ліки не витрачатися, стараюсь запобігати загостренню своїх слабких місць: правильно вдягаюсь, щоб не мерзнути; п’ю теплу воду, щоб не дратувати свій тонзиліт (сміється). Слідкую за харчуванням: намагаюсь їсти здорову їжу, слідкувати за балансом білків в раціоні, готую вдома. Акції? Звісно, користуюсь, наприклад, в АТБ.

Оля

- Звісно, є багато способів зекономити, особливо в декреті (сміється). Наприклад, дитячими аксесуарами ми ділимось з подругами. Власноруч роблю класичний манікюр без гель-лаків, волосся не фарбую – стрижу лише кінчики раз на пару місяців, брови  просто підфарбовую тінями – зараз знов у  тренді натуральна краса. Доглядовою і декоративною косметикою я користуюсь, підписана на розсилки та акції  великих сайтів. Одежу для себе в декреті можу купити стокову, дитині – дещо на  ОЛХ. До взуття я теж не вибаглива, крім зимового, купую гарне, щоб не мерзнути. Продукти дитячі, звісно, моніторю «ціни тижня». Сама перейшла на здорове  харчування: домашня їжа, багато овочів.  Люблю каву на прогулянці, але у нас давно власна кавомашина, готую і беру з собою в термосі - це не лише про економію, а й про смак та якість. Ліки купую через пошукові сервіси,  лікарів  відвідую, переважно, за направленням.


Валентина

- Економлю, точніше відкладаю з кожної пенсії 500 грн на депозит. Головна моя економія – це турбота про здоров’я. Все життя займаюсь спортом на свіжому повітрі: ходьба, скандинавська ходьба. На одязі теж можна трошки заощадити: плести шапки і таке інше вже не модно, а от ремонт одягу на швейній машинці буває роблю і собі, і знайомим, але діти не просять. Дещо з одягу собі купую іноді в секонді, наприклад, спортивний одяг або джинси. На продуктах я не економлю, бо живу одна, і потреби у мене невеликі, ще й діти допомагають. Але помітила за собою таке, як пенсія приходить я шикую, а економлю вже потім. (сміється)

Марина, 37 років з донечкою 3 років

- Живу за принципом: життя – одне, треба жити та радіти кожному дню. Економити не люблю, прагну більше заробляти. У нас власні принципи заощадження: купуємо дорогі якісні речі, які служать довго. І не витрачаємось на дешеві продукти, які призводять до хвороб. Цукерки – без цукру, чай – власноруч зібрані трави (липа, чебрець). Ще кілька принципів: на дитині економити не можна, на взутті – не можна, вдягатися потрібно якісно та зі смаком. Косметика – жінці потрібна. Але головне, звісно, не економити на почуттях, раджу віддавати їх, тоді буде душевний спокій і стійкість.

Світлана, 32 роки

- Ми не економимо (стенає плечима). Зовсім не економимо (впевнено). Ми користуємось додатком Сільпо, там ціни дешевші (невпевнено втручається чоловік).

Ірина, Олександр, 32, 34 роки

- Іноді купуємо на Алі-еспрес, якщо аксесуари якісь потрібні, і це не терміново. Якщо велосипед чи щось таке дитині, плануємо та замовляємо родичам як подарунок на день народження. По гостях зараз не ходимо, але не через економію, а через безпеку, в результаті заощаджуємо гроші.

Галина, 66 років

- Приїхала до дітей і побачила, що молодь витрачає гроші як попало, купує несправжню їжу. Тому порада проста: вибирайте якісні продукти, готуйте вдома – буде здоров’я більше та менше витрат на ліки. Наступна порада: не купуйте ліки про запас, я помітила, що отой запас потім викидаю. Вітаміни, доглядову косметику я купую зі знижкою через підписку у відомій фірмі, бо  аптекам не довіряю.

Надія, 67 років

- Субсидії немає, бо син прописаний. Але все одно, на свою звичайну пенсію я купую їжу безпритульним собакам, котам, птахам. Економлю на собі у всьому, щоб допомогти тваринам. Добре виручає город і люди, які допомагають мені доглядати тварин.

Таня, 50 років

- Продукти, звісно, акційні, волосся фарбую сама. Ліки для мами – за програмою «доступні ліки». Комуналка – за лічильниками, субсидії у нас немає, але ми й не просимо. Що належить нам від держави – візьмемо, зайвого – ніколи.

Наталія, 24 роки

- Акціям не довіряю, бо сама писала липові цінники, коли працювала в торгівлі. Жили з хлопцем в Києві, то купили електросамокат, користуємось ним і в Сумах – заощаджуємо на транспорті і бережемо час. На каві не економимо – це для нас ритуал. А на продуктах заощаджуємо свій бюджет дуже, бо у мене батьки в селі, передають все якісне і смачне, навіть заморожені броколі і спаржа. Спорт, сонце, здорова їжа – така порада – буде економія на лікарях. Та якщо мені потрібен лікар, моніторю, вибираю найкращого, це потім обертається економією. Одяг після перебування у Києві для мене втратив культ, там до цього ставляться простіше, без пафосу. Якщо хочу бренд – замовляю з закордонних сайтів, так дешевше. Іноді люблю ще пройтись секондами – є азарт знайти і скомбінувати якийсь прикольний образ. Звісно, користуюсь банківськими картами, щомісяця обираю кешбек.

Ольга, 55 років

- Щоб не хворіти та не витрачатися на ліки, раджу фізично працювати тарухатись, правильно вдягатись. Влітку я обробляю город, плаваю, кручу педалі катамарана з онуком (сміється).  На Голубих озерах вода тепліша і чистіше, то я туди або назад ходжу пішки – економія і рух. Взимку ходжу в сауну з басейном. Маючи город, можна заощадити на покупці продуктів, ви подивіться скільки коштує банка огірків! Звісно, можна трошки зекономити на комуналці, якщо є лічильник. На купівлі одягу і взуття можна заощадити, якщо купувати якісне, його вистачає на 3, навіть на 5 років.

Ірина, 25 років

- Наприклад, ліки без особливої потреби купувати не треба – від них більше шкоди, ніж користі. На взутті не можна економити, має бути зручним і ортопедичним,  здорові ноги – дуже важливо. Для питної води раджу купити глек з фільтром. Користуйтесь кешбеком на банківських картках. А взагалі, я за те, щоб не економити, а більше заробляти.

А як Ви заощаджуєте гроші? Діліться своїм досвідом у коментарях за посиланням.


Анна Крамар

Читайте також: Як заощадити на знижках та акціях в аптеках Сум
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: