Завантаження ...

У Сумах «поховали» реформу освіти

У Сумах «поховали» реформу освіти фото

У Сумах відбувся перформанс «поховання» реформи освіти та довіри до місцевої влади.  Містяни пронесли труну центральними вулицями, виступивши проти приєднання 1-ї гімназії до ліцею №33 та непрозорих рішень міської ради. 

Ми «ховаємо» довіру до нашої влади, яка ухвалює свої рішення непослідовно та необгрунтовано. Зараз ми говоримо про ситуацію, яка відбувається з гімназією №1. Уже декілька місяців нам дають дуже швидкі, дуже різні рішення щодо долі нашої гімназії. Ми залишаємось з дітьми у цьому місті, тому що любимо місто і хочемо тут жити. І хочемо щоб наш вибір поважали, — говорить Тетяна Нянькіна, організаторка перфомансу та мати учнів 1-ї гімназії.

За її словами, батьки гімназії неодноразово зверталися до міськради аби забезпечити прозорість та чесність у прийнятті рішень, а також врахувати психологічний стан дітей під час війни.

Рішення про реорганізацію

Вже завтра на сесії міськради мають розглянути рішення щодо ліквідації гімназії №1. Воно передбачає реорганізацію шляхом приєднання двох закладів: вищезазначену гімназію та школу №12 до новоствореного ліцею №33. 

З моменту опублікування (14 травня 2024 – ред.) проєкту цього рішення на сайті Сумської міськради, педколектив та батьки учнів 1-ої гімназії завітали до чиновників, написали петицію та зробили ряд заяв, в тому числі звернувшись і до Президента України. 

Звернення до міської влади 

Варто зазначити, що батьківський комітет та вчителі навчального закладу відстоювали ідею гімназії з самого початку процесу створення ліцею. Таку обачність зумовило ряд обставин: це і депутатство тоді ще директорки школи №12, яка ймовірно має вплив на міську владу, а також неодноразові спроби знищити гімназію як заклад, яка ділить територію зі школою. Про це ми вже писали в матеріалі раніше. Його можна прочитати за посиланням
 

Попри постійні обіцянки та запевнення влади, що Ірина Губська не стане директоркою ліцею №33, все ж в.о. міського голови Артем Кобзар підписав розпорядження про її призначення. Гімназію разом зі школою скоріш за все реорганізують в один заклад під керівництвом депутатки міської ради, яка понад 30 років була директоркою школи №12. Тож, колектив та батьки гімназистів намагаються захистити свої права та інтереси. 

Зокрема, вони звернулися до очільників СМР та МВА, аби ті зняли з порядку денного рішення щодо реорганізації. Депутати мають розглянути його завтра, 22 травня, на онлайн-сесії, тож батьки та вчителі запросили доступ до трансляції задля прозорості цього процесу.  

Звернення до Президента та Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини

Колектив гімназії № 1 зібрав майже 300 підписів під зверненнями до Володимира Зеленського, Андрія Єрмака та Дмитра Лубінця. У них йдеться про порушення конституційних прав та свобод людини з боку органів державної влади та самоврядування.  
 

Черга підписантів-батьків учнів 1-ї гімназії, фото MistoSumy

У місті Суми останнім часом ухвалюються правочини виключно в особистих інтересах представників політичної партії «Європейська солідарність», оскільки очільник місцевої «ЄС» перебрав на себе функції неформального керівника міста. У проекті рішення чітко не визначено, яким чином будуть дотримані права учасників освітнього процесу - учнів, батьків, учителів, працівників. Сумською міською радою не розроблений і не оприлюднений до цього часу перспективний план трансформації/реорганізації мережі закладів загальної середньої освіти Сумської відповідно до чинного законодавства України. Оприлюднений у квітні 2023 року проект такого плану отримав більше 80 зауважень, заперечень тощо, до нього не внесено зміни. На 22.05.2024 року заплановано прийняття цього проекту рішення на черговій сесії Сумської міської ради, яку проводитимуть в режимі ОНЛАЙН, а тому відкритість і прозорість ухвалення рішення не забезпечується, оскільки процедура підрахунку голосів у такому режимі, її фіксація не визначені Регламентом. Крім того, громадськість позбавлена права взяти участь у цьому засіданні, чим порушуються права і свободи громадян, - йдеться у звернені до Президента України та керівника офісу Президента.

Чому гімназію не можна ліквідовувати?

Згідно з проєктом рішення СМР, реорганізація шляхом приєднання передбачає припинення юридичних осіб: Комунальну установу Сумська гімназія № 1 та Сумський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 12.  І якщо другого учасника порядку все влаштовує, то представники 1-ї гімназії з цим не згодні. Не зважаючи на те, що у документі йдеться про заборону скорочень штату педагогічних працівників, віра у чесність та прозорість процесу реорганізації вже згасла.
Якщо міська влада вже не виконала свої обіцянки, то де гарантії, що новий заклад збереже напрацювання та здобутки гімназії? – переймаються педагоги та батьки гімназистів. 

 Втративши надію на порятунок, батьківський комітет та вчителі закладу почали терміново шукати окреме приміщення, щоб зберегти гімназію. Зараз тривають перемовини із СумДУ щодо підписання меморандуму про співпрацю. Тож, ліквідація гімназії як юридичної особи унеможливлює існування закладу європейського зразка. Чи «поховають»  у Сумах освітню реформу остаточно - дізнаємося вже завтра.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: