Завантаження ...

Секс у місті С: сумська молодь про ранні стосунки

Секс у місті С: сумська молодь про ранні стосунки  фото

До 200 абортів серед сумських підлітків щорічно - так було раніше. А яка ситуація у Сумах зараз? І що думає  сама молодь про ранні статеві стосунки? Батьки сумських підлітків досі бояться історій, про те, що в підлітковому оточенні існує тренд на отримання раннього сексуального досвіду – залишатися незайманою/ незайманим у старших класах  означає втратити повагу серед однолітків. Наймолодшим сумським породіллям, за даними статистики, у  2021-22 роках було 15, а у 2023 році  лише 14 років.

Чи існують такі жорсткі традиції серед сумських підлітків досі, журналісти MISTOSUMY.com спитали у самих підлітків, молоді й у провідного дитячого гінеколога  міського клінічного перинатального центра Пресвятої Діви Марії.

Лєра, 16 років, Олександрівська гімназія

– В нашому середовищі на цю тему не говорять.  Я вважаю що статеві стосунки – це особиста справа кожного. У мене є знайомі дівчата старші 20 років, які зустрічаються з хлопцями, але від таких стосунків утримуються. Я теж зустрічаюсь без статевої близькості.

Ангеліна, 19 років, близько року одружена

– Свій перший сексуальний досвід я отримала в 13 років. Ми з хлопцем запобігали небажаній вагітності за допомогою презервативів. Завжди вільно про це говорили і вдвох все контролювали. Мамі я розповіла лише в 15, хоча вважаю, що у нас з нею дуже довірливі стосунки, проте в тринадцять говорити про таке все одно страшно та важко. Коли я їй розповіла про нас з хлопцем, мама багато зі мною розмовляла. Ні, я не жалію про ранні стосунки, це – кохання і ми вже рік як одружені.

Іра, 16 років, студентка першого курсу медколеджу

– Я ні з ким не зустрічаюся, немає поки бажання. Статевих стосунків ще не мала і не переймаюсь цим. Ви ж бачите нас вдвох з подругою, вона мала хлопця з 13 років, але їй абсолютно байдуже, що я інакше до цього ставлюсь. Нікому немає діла до цього взагалі і навіть розмов на цю тему в нашому оточенні немає.

 Віка, 23 роки, працює

– В 14 років я почала зустрічатися з хлопцем, з 15-ти у нас вже були статеві стосунки і я вважаю це логічним та нормальним. Так, ми застерігалися за допомогою презервативів, контролювали вдвох. Сексуальної освіти тоді нам не давали, самостійно інформацію ми не шукали, природа підказувала. Мамі розказала про свої стосунки в 15, і відтоді ми з нею часто розмовляли на ці теми. З старшою сестрою у нас різниця в 4 роки, але з нею я ніколи не ділилася цим, тому що вона сувора.

Хлопці 14, 15, 16 років

– Зараз немає такого, щоб хтось зневажав тебе за те, що ти не спиш з дівчиною. Хоча, звісно, хлопці про це розмовляють, буває (сміються - ред.).

Ліза, 16 років, училище культури

– Зараз усі знають, що в чуже життя лізти не треба. Я  ні з ким не зустрічаюсь -  поки мені це нецікаво. З мамою ми в близьких стосунках, багато про що розмовляємо, на ці теми також.

Віта, 16 років, коледж

– Хлопця в мене немає, але ніхто з друзів не вважає це ненормальним.

Наталія та Ольга, 27 і 28 років

– Ми незаміжні, заміжжя та дітей поки не плануємо, бо  і стабільності нема, і хлопців нормальних нема. Як вагітності запобігаємо? Самі не знаємо як (сміються - ред.), навіть презервативами    не переймаємось, хай хлопці самі про це дбають.

Відповіді молодих сум’ян, з якими наші журналісти спілкувалися у звичайний день в районі проспекту Михайла Лушпи, ми спробували систематизувати за допомогою Жанни Гиленко, дитячої гінекологині КНП “Клінічний перинатальний центр пресвятої діви Марії” СМР.  Лікарка понад 28 років фахово займається здоров'ям сумських дівчаток, а також сексуальною та статевою просвітою серед школярів.

Як ЦЕ було раніше

15 років тому після літніх канікул – дискотек і відпочинку в селі у бабусь -  ми завжди ”збирали врожай” – у вересні-жовтні робили багато абортів неповнолітнім. Це був справжній біч тих часів. Діти пробували, бо хтось їм розповідав, що “вагітність з першого разу не настає”, про овуляцію, звісно, ніхто тоді не чув.

У ті часи по області були такі цифри: на 200 вагітних підлітків одна третина робила аборти, це десь 60-80 абортів на рік. Інші народжували, тоді було і 160, і 180 пологів неповнолітніх щорічно, зараз - вдвічі менше. (Повнолітньою вважається людина з настанням 18-річчя – ред.)

Як ЦЕ змінилося зараз

Ковід, онлайн-навчання, а потім війна дуже змінили й поведінку дітей, і статистику.


Зараз такої кількості вагітних немає, бо діти мало контактують один з одним, в моді віртуальні знайомства, та й підлітки стали більш начитаними та сучасними.

У 2021 році – лише 19 абортів на область, а далі з кожним роком все менше і менше, минулі роки в нашому пологовому будинку лише два-чотири аборти серед неповнолітніх.

У нас, в Європі, і як має бути

У нас перші пологи  – в 16, а в Європі лише у 28  і навіть це вважається зарано. Там люди спочатку здобувають освіту, знаходять роботу, створюють певні умови проживання. В Україні таких традицій ще немає, але тенденція вже намічається.

Та поки що статева освіта і культура нашої молоді дуже відстає від європейської. Там дівчата запобігають вагітності контрацептивами й презервативами, а у нас у більшості жінок гормонофобія. Про те як запобігти небажаній вагітності і як користуватися презервативом  можуть розповісти дуже небагато батьків, навіть медсестри нашого пологового не розповідають своїм дітям, я це знаю точно (сміється – ред.).

Хлопчикам і дівчатам, які мають близькість лише коли “батьків немає вдома”, тобто нерегулярно, ми радимо саме презервативи, як надійний спосіб контрацепції. Про це мають подбати обидва партнери, дівчина теж може купити презерватив, чому б і ні, вона повинна себе захищати.

Батьки мають вчити своїх дітей так: є лише два способи уникнути вагітності: або відмовитися від статевого зв’язку або презерватив.

Основна причина ранніх статевих відносин

Так було завжди: “Ти мене любиш? Давай спробуємо” - пропонує хлопець. А дівчина думає: “Якщо він зі мною не спробує, то знайде когось іншого і я його втрачу”, – й погоджується, бо хоче довести свою любов тому хлопцю.

Як лікар я кажу дівчині: подумай, чого саме ти маєш доводити хлопцю свою любов, а не він тобі? Скажи йому: мені зараз це не потрібно, я не хочу і не готова. І якщо у хлопця серйозні наміри, то хай він теж чимось жертвує.


В нашій культурі ми звикли, що саме жінка має чимось жертвувати, поступатися і доводити свою любов. Потрібно говорити про це зі своїми дітьми. Розповісти дівчинці як себе поводити має мама, а хлопчику – батько.

Як запобігти раннім статевим стосункам

Ми, гінекологи, на просвітницьких лекціях розповідаємо і про ризики раннього статевого життя, і про різні стадії закоханості.  Ми кажемо підліткам так: як хочеться спробувати щось нове, спочатку треба планувати, потім аналізувати, якими будуть результати й наслідки, і лише  тоді щось пробувати. Підлітки ж відкидають стадію планування та аналізу, вони спочатку вступають у статеві стосунки, а потім вже думають, чи потрібно було це робити.

Підлітки мають знати недоліки ранніх статевих стосунків:

– небажана вагітність;

– захворювання, які передаються статевим шляхом;

– психологічний стрес.

До гінеколога треба ходити точно так, як і до стоматолога, і не соромитись. Дівчатка  старше 14 років можуть звертатись в наш комунальний Центр самостійно.  Батьки теж можуть записатися на консультацію, з дитиною чи без. Візит до гінеколога це не завжди огляд, може бути просто консультація, розмова, питання і порада. Прийом дитячого гінеколога в комунальній установі - безкоштовний, запис – через Систему Helsi  або в реєстратурі.

Статеве виховання

40 % батьків вважає що виховувати їхніх дітей має школа, ще більше сподівається, що хтось прийде і прочитає дітям просвітницьку лекцію про статеве виховання, про гігієну  та становлення менструального циклу. І лише 10-15% батьків впливають на свою дитину, займаються її статевим вихованням.

Батькам треба налагодити зв'язок зі своїми дітьми, щоб діти йшли до них за порадами.

Хай батьки купують своїм дітям презервативи, батько хай розкаже сину, а мати - доньці, як і для чого ними користуватися. Вже з 14, максимум 15 ти років, дитина повинна мати презерватив і знати від чого він рятує. Хай далі самі вирішують, чи потрібна їм ця інформація. Якщо діти не матимуть таких знань, це ж не означає, що вони не матимуть статевих стосунків. На жаль, в нашому суспільстві говорити на такі теми й досі незручно і соромно.

Не можна приміряти власний життєвий досвід на дитину: “нам ніхто не розповідав, ми до всього дійшли самі”. Зараз інші часи, тому  ви маєте говорити з  дитиною й на такі теми. 

Між дитиною і батьками мають бути довірливі стосунки. Буде таке розуміння - буде суспільство, виховане в статевому і сексуальному плані.

Батьківська підтримка і приклад

За кордоном психологи навчають батьків як правильно доносити інформацію своїм дітям. А у нас ще досі так: “Не дай Боже я дізнаюся, що ти там десь-щось, відкручу голову і закрию в кімнаті, нікуди не вийдеш”. Після таких слів дитина перестає довіряти батькам свої секрети та починає ділитися з подругами. А подружки різні бувають, інтимні секрети часто стають відомі загалу і це травмує дитину. Мама, навіть якщо вона має застарілі погляди, і по голові не погладить за ту саму вагітність, проте проблема не стане відома всій вулиці. Крім того, мамина підтримка дуже важлива дитині, навіть якщо вона може вирішити деякі проблеми сама.

Батьки ж зазвичай ставлять своїй дитині планку: ти маєш бути найкраща, краще своїх подруг. Я постійно спостерігаю як батьки порівнюють свою дитину з якимись ідеальними подругами: “а он у інших не так”. Тоді я кажу їм: не треба порівнювати, ця дитина - ваша, і вона вже для вас найкрасивіша і найрозумніша, і хай вона буде звичайнісінькою дівчинкою, але їй хочеться, щоб ви її підтримували й розуміли.

І, звісно, власний батьківський приклад дуже важливий. Ні вчитель, ні я не зможемо навчити здорового способу життя, якщо тато п'є, а мама палить. На зустрічах ми розповідаємо, що саме шкодить репродуктивній системі й здоров’ю, а діти сміються, бо вдома бачать зовсім інші приклади.

Гігієні, здоровим звичкам і навіть брехати та лицемірити діти вчаться у батьків. Дуже багато батьків мають подвійні стандарти: дитині кажуть одне, а самі роблять інше.

Батьки повинні врешті зрозуміти: ваша дитина не може бути іншою, бо вона ваша і вчиться саме у вас.

Безкоштовні консультації та презервативи для молоді

У Сумах консультації різних фахівців, а також безкоштовну та анонімну підтримку можна отримати в “Клініці дружній до молоді”, що у Сумах на вулиці Івана Сірка, 3, окремий вхід в приміщення дитячої поліклініки.

В  клініці надають послуги гінеколога, дерматовенеролога, уролога, нарколога, педіатра, психолога, соціального працівника, юриста. Анонімно і безкоштовно. А також безкоштовне анонімне обстеження на ВІЛ/СНІД молоді віком від 14 до 24 років за їх особистим зверненням або за направленням центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інших лікувально-профілактичних закладів.

Презервативи підлітки та молодь можуть вільно взяти на ресепшені та в санітарних кімнатах Клініки.


“Приходьте, беріть скільки потрібно, розповідайте друзям і знайомим. Аби тільки ми змогли врятувати вас від зараження СНІДом, інших хвороб і проблем, – запрошує Катерина Краснонос, керівник Клініки дружньої до молоді.

Анна Крамар для MISTOSUMY.com

Читайте також;

Дорослі діти - як війна змінила дитинство в Сумах

Безплатна психологічна допомога у Сумах — куди звертатися

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: