Завантаження ...

К-поп у Сумах, або чим зараз захоплюється молодь

К-поп у Сумах, або чим зараз захоплюється молодь фото

К-поп на сьогодні набрав неабиякої популярності у сучасних підлітків та дітей у порівнянні з минулими роками. Захоплення корейською культурою, стилем одягу, музикою і танцями більше не здається чимось незвичним, а їх поціновувачів у Сумах дедалі більшає. Ми вирішили розповісти, що ж це за явище, як створювалося та хто займається – читайте далі у матеріалі.

Журналісти MISTOSUMY.com зв’язалися з представником сумської к-поп кавер-команди, щоб детально розкрити цю тему та дізнатися, чим захоплюються сучасні діти. Розкаже нам про цю сферу Софія Гончаренко – сум’янка, яка займається танцями та вивчає к-поп вже майже 10 років, засновниця кавер-гурту «XStrange» та хореограф.
 

На фото Софія Гончаренко, сум’янка, яка займається танцями та вивчає к-поп вже майже 10 років, засновниця кавер-гурту «XStrange» та хореограф.
 

К-поп: коротко про головне

К-поп, кей-поп чи корейський поп – це музика родом з Південної Кореї, започаткована у 90-х  та шириться й досі. У порівнянні з того часу жанр поширився по усій планеті, ставши на рівні з американськими виконавцями. В Україні вперше про к-поп почули у 2012 році, коли PSY прославився зі своїм «Gangnam Style». Однак, справжньої популярності цей жанр почав набирати у 2018 році, коли у Сумах вперше почали з’являтися кавер-команди.

Музично к-поп – це така собі суміш жанрів, де можна зустріти від року до джазу, тобто кожен меломан знайде для себе щось особливе. Більшість пісень звучать корейською мовою, лише приспіви зачасту англійською. Однак, якщо брати до уваги сьогодення, то більша частина південнокорейської музики виконується й пишеться англійською мовою.

- К-поп дуже довго відрізнявся саме тим, що його важливою частиною були танці. Тобто до кожної пісні ставилася хореографія та виступ на сцені в обов’язковому форматі. Ви не побачите к-поп артиста, який не використовує танець у своєму кліпі. І як на мене, це найголовніша частина, чому к-поп став популярним у світі. Бо це не просто якийсь виступ артиста на якомусь нагородженні, а поставлені хореографії під майже кожну пісню альбому, - розповідає Софія.

Створив таке явище як к-поп – Лі Су-ман, корейський продюсер, який навчаючись на програміста відкрив для себе поп-зірок, яких показували по телевізору. Саме так виникла ідея створити к-поп, щоб почати конкурувати з американським шоу-бізнесом та популяризувати корейську культуру.
 

Трейні, або як стають тими самими айдолами

Мабуть, кожен, хто мав нагоду спілкуватися з поціновувачем к-попу чув неодноразово, як він мріє стати «айдолом» чи ідолом? Пояснюємо: корейських артистів називають айдолами, з англійської «idol» (той, кому поклоняються, кого ставлять у приклад). Тобто ідол – це те саме, що й айдол, просто вимовлене інакше. Сенс від цього не змінюється ніяк.

- Якщо говорити поверхнево, то це артист поп індустрії, який випускає релізи, танці та пісні. Якщо дивитися на це глибше, то айдол – ідеал, який «змушує» нас рівнятися на нього: танцювати як він чи вона, мати ідеальну шкіру, гарно співати. Наприклад, беремо у приклад американський поп, ти бачиш артиста, він робить просто музику й ти зацікавлений тіьки у музиці. А к-поп артист – це людина, яку ти хочеш впізнавати, слухати, рівнятися, слідкувати за його творчістю. Добре це чи погано – я не можу сказати, бо кожному своє, але це дійсно так. Хочеться навчитися танцювати як Чонгук (учасник БТС), подавати себе як Ліса (учасниця BlackPink). З одного боку це добре, а з іншого боку це фальшивий образ створений для фанатів, який може тріснути в одну мить, - розповідає Софія.

Щоб стати айдолом, прикладом для шанувальників, діти чи підлітки проходять спочатку онлайн кастинг до розважальних компаній, а потім офлайн, показуючи усі свої таланти. Коли вони потрапляють до компанії, то починають вчитися чи не усі 24 години на добу: співати, танцювати, писати пісні, грати на інструментах, акторському мистецтву та поводженню на сцені. І це триває роками без ніякої гарантії, що ви зможете стати зіркою. Хтось дебютує (випускає свою першу пісню сольно чи групою), а хтось ні. І це вирішується самими менеджерами та вміннями артиста, бо кожного місяця проходить оцінювання вмінь.

Були випадки, коли майбутні айдоли проходили стажування до 10 років:

  • Юна з «Girls’ Generation» – стажувалася 11 років;
  • Джихе з «TWICE» – стажувалася 10 років;
  • Мійон з «G(I)-dle» – стажувалася 8 років;
  • Сильгі з «Red Velvet» та Бан Чан зі «Stray Kids» – стажувалися 7 років

Раніше ідеальним віком для початку зіркової кар’єри вважалося – 17-19 років, але зараз є діти, які починають стажуватися у 13, а у 16 років дебютують. Яскравим прикладом цього є група New Jeans, де наймолодша учасниця 2008 року народження.
 

Головні герої к-поп: хто вони

Перші музиканти, які інтегрували реп у популярну музику був гурт – Seo Taiji and Boys. Як такого стосунку до к-попу вони не мають, але саме на них починалося існування компанії YG Entertainment. H.O.T. – перший к-поп гурт у класичному вигляді, який сформували у 1996 році SM Entertainment. PSY – артист, який «зламав» YouTube з його вірусним «Gangnam Style». Його творчіть багато разів піддвалася критиці через провокативний зміст, однак у 2019 році музикант створив власну компанію P Nation.

Girls’ Generation – один з перших відомих дівчачих гуртів, сформуваний у 2007 році та у складі має дев’ятеро вокалісток. Однак вже у 2017 почали займатися просуванням соло. Big Bang – перші виконавці к-поп музики, які отримали європейську премію MTV за найкращий виступ та потрапили з міні-альбомом «Alive» до топ-200 чарту Billboard. BTS – найвідоміший на сьогоднішній момент к-поп гурт у світі, які встигли стати послами ЮНІСЕФ та зібрати повний лондонський стадіон Уемблі. Їх лірика чіпляє душі, бо співають про психологічні проблеми молоді, цитуючи філософів. BlackPink –  найхайповіший дівочий гурт, який почав своє існування у 2016 році та за короткий період вирвався у лідери.
 

Популярніть к-попу у світі та Україні

К-поп артисти – це не просто артисти, а люди, які зреклися звичайного життя й відіграють свою роль. Вони ідоли – художні персонажі з певною зовнішністю та характером, тобто вигадка, яку створили продюсери та менеджери компанії. Людям цікавіше спостерігати за вигаданим персонажем з його історією, ніж за звичайною зіркою.

- На мою думку, тут декілька аспектів. По-перше, ми повинні пам’ятати, що к-поп – це не вузьке направлення музики. У ньому багато піджанрів, де може бути і реп, і джаз, і рок. Тобто це вже неабияке коло слухачів, які можуть знайти саме те, що їм сподобається. По-друге, це візуальна концепція кожної групи. У к-поп артистів на відміну від інших дуже високий рівень підготовки: зйомки кліпів, концертів, просування, навичок, співу, танцю тощо. Це не «плоский» артист, який став популярним завдяки продюсерам чи зв’язкам, а це велика робота над собою, над своїми даними та вміннями. По-третє, кавер денсери (ті хто перетацьовує хореографії – ред.), які могли привести дуже багато людей до к-попу, - ділиться з нами Софія.
 

К-поп у Сумах

- Я слухаю к-поп з 2016 року, тоді, коли я починала його слухати він не був на слуху, як зараз. У той час це навіть не говорилося вслух, щоб не зустріти осудження у свій бік. Я пам’ятаю, що дивилася танцювальну практику BlackPink й хотіла свою групу, кавер групу. Щоб було зрозуміліше поясню детально. Тоді, у 2016 цей напрям танцю не сприймався, його не існувало, навіть скажу так. У студіях цей напрям засуджували, бо це копіювання чужого танцю, як казали вони. А зараз, у 2024 році, цей напрям сприймається так само як хіп-хоп чи контемп, існують фестивалі, де є напрям к-поп. Для того, щоб к-поп став популярним йому потрібно було усього 6 років, - розповідає Софія.

У нашому невеличкому місті та по області «ховається» дуже багато гуртів, які займаються перетанцьовуванням хореографій (кавери, з англійської «cover» - наслідування) з кліпів к-поп артистів. Ми зібрали кілька з них для вас:

- К-поп став популярним якраз через те, що ті, хто його любив спочатку, почали перетанцьовувати хореографії і ширити їх мережею і ось так: людина за людиною, яка просто могла дивитися стрічку новин в Інстаграмі могла наткнутися на кілька відео й поринути у цю сферу, роблячи к-поп всесвітньо відомим жанром музики, - у заключення розповідає лідерка сумського кавер гурту.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: