Завантаження ...

Як стати активним споживачем?

РЕКЛАМА

Другий матеріал у рубриці “Net billing: як це працює?” про активних споживачів. Хто це і як отримати такий статус, чи можуть його позбавити і за яких умов. Усе це з’ясуємо разом.

Хто може отримати статус "Активний споживач"?

Активним споживачем є фізична особа чи підприємство, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел, використовують її для власних потреб, а надлишки згенерованого ресурсу реалізують.

До цієї категорії можуть увійти як побутові, так і непобутові власники установок генерації. Основна умова: треба не просто бути покупцями електроенергії, головне – виробляти її та/або зберігати. Це стосується і домогосподарств, і комунальних закладів та держустанов (школи, лікарні тощо), а також бізнесу.

Як стати Активним споживачем?

Згідно з ч. 1 ст. 581 Закону України «Про ринок електричної енергії», споживач набуває статусу активного споживача за відповідних умов.

Також ч. 2 ст. 581 Закону України «Про ринок електричної енергії», визначено чіткі параметри генеруючих установок активних споживачів.

ВАЖЛИВО! Одночасне укладення договору купівлі-продажу за "зеленим" тарифом і договору купівлі-продажу електричної енергії за механізмом самовиробництва на одну і ту ж генеруючу установку споживача забороняється

 Вимоги до Активних споживачів, які встановили когенераційні установки

Для можливості укладення договору купівлі-продажу електроенергії за механізмом самовиробництва активні споживачі, які встановили когенераційні установки та використовують альтернативні джерела енергії для виробництва електричної енергії, мають відповідати таким вимогам:

Купівля-продаж електроенергії з механізмом самовиробництва: який порядок дій?

Ви встановили сонячні панелі на даху власного будинку або обладнали лікарню портативною електростанцією, але не знаєте, що робити далі? Алгоритм дій дуже простий. Саме для вас розробили покрокову інструкцію.

  1. Подати оператору системи розподілу заяву на підключення та під’єднати генеруючу установку до мережі
  2. Узгодити з оператором системи розподілу встановлення засобів обліку на генеруючих установках
  3. Обладнати генеруючу установку автоматизованою системою комерційного обліку електричної енергії (АСКОЕ) та підписати акт обстеження генеруючої установки
  4. Укласти договір з постачальником послуг комерційного обліку
  5. Отримати паспорт точки розподілу з зазначенням генеруючого обладнання, його потужності, ЕІС-коду генерації та місцем встановлення
  6. Знайти постачальника для продажу надлишків електричної енергії
  7. Укласти договір про купівлю-продаж електричної енергії за механізмом самовиробництва, що є додатком до договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг або додатком до договору про постачання електричної енергії споживачу
  8. Підписати комерційну пропозицію, що замінює діючу

 Коли можна втратити статус Активного споживача?

Активний споживач зі встановленою потужністю генеруючих електроустановок більше 1 МВт втрачає статус активного споживача на календарний рік у разі, якщо за попередній календарний рік обсяг відпуску електричної енергії, виробленої генеруючими електроустановками активного споживача, у мережу перевищив 50 відсотків загального обсягу споживання електричної енергії (з мережі та з генеруючих електроустановок активного споживача) такого активного споживача.

Нагадаємо, ТОВ “ЕНЕРА СУМИ” здійснює повний супровід клієнтів, які мають на меті працювати за механізмом самовиробництва, а також проводить інформаційно-роз’яснювальну кампанію про запуск системи Net billing в Україні. Нова система повноцінно запрацювала з січня цього року, після ухвалення відповідних законодавчих змін. Про це ми писали у першій публікації спеціальної рубрики “Net billing: як це працює?”. Ще не читали? Тоді переходьте за цим лінком.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: