Завантаження ...

Баланс між віртуальним та реальним: сумський дитячий психолог про гаджети

Баланс між віртуальним та реальним: сумський дитячий психолог про гаджети фото

У сучасному світі наявність технологій та гаджетів стала невіддільною частиною нашого повсякденного життя. І хоча ці засоби мають безсумнівні позитивні аспекти, вони також породжують нові виклики, особливо коли мова йде про дітей.

Часто гаджети стають для них вікном у великий світ і можуть надати доступ до неймовірних можливостей. Проте, разом із цим приходить ряд питань: як ця технологічна інтеграція впливає на їхній фізичний та психологічний розвиток? Які переваги і ризики несе за собою ця нова реальність для молодших поколінь?

Щоб краще розібратися у цих аспектах, ми вирішили звернутися до практичного дитячого психолога сумського центру розвитку дитини «Вершина Мови» Тетяни Стецієнко.

У нашому інтерв'ю ми обговорили як позитивні, так і негативні сторони впливу гаджетів на дітей, а також з'ясували, як батьки та освітні заклади можуть сприяти збалансованому використанню цих технологій для забезпечення гармонійного розвитку юних особистостей.

- Перше, найбільш, мабуть поширене питання, яке виникає ледь не у кожного: з якого все ж таки віку варто дозволяти дітям користуватися гаджетами?

- Навички спілкування закладаються в нас з самого дитинства. У перші роки життя дитина активно пізнає світ та розвивається. Вік від 0 до 3 років дуже важливий для розвитку зору, формування мовного апарату і збагачення словникового запасу дітей. Тому дітям до 3 років особливо важливо якомога більше розмовляти з батьками і однолітками. Допомагають їй в цьому зовнішні стимули реального світу – ігри, іграшки, спілкування з батьками, читання казок, розповіді, а не віртуальна реальність. Тому, бажано, щоб до 3 років гаджет був відсутній у житті дитини. З трьох років дитина починає набувати більш-менш усвідомлений характер, тому її можна вже знайомити з різноманітними девайсами. При цьому, дитина не повинна проводити час з ними наодинці. Набагато краще? якщо це буде сімейний перегляд мультфільму або гра тривалістю 15-20 хвилин на день. Чому я говорю сімейним? Бо діти дошкільного віку емоційно прив’язані до батьків. І якщо всьому новому дитину почне вчити планшет, то довіра до батьків ставиться під питання. Як результат в майбутньому – проблеми у взаєминах та емоційно-поведінковій сфері.

- Чи мають батьки контролювати час, який дитина проводить за гаджетами? Яким чином це можна робити?

- Так, безумовно, батьки повинні контролювати час перебування дитини за гаджетом, це потрібно вводити з раннього віку. Перш за все необхідно дорослим подивитися на себе та проаналізувати, скільки часу вони самі проводять за гаджетами. Діти чітко віддзеркалюють поведінку та дії дорослих. Якщо батьки – активні користувачі гаджетів, дитина теж буде тягнутися у віртуальну реальність та наслідувати дорослих. Найголовніше завдання дорослих бути цікавішим за смартфон або комп’ютер для дитини.

Хочу поділитися базовими правилами екранного часу для дітей та батьків:

  • Уникайте використовувати смартфони як заспокійливе для дитини, що засмутилась, як няню, що займе дитину, поки ви зайняті своїми справами, або як магічну паличку для моментів, коли дитина в істериці.

  • Введіть у родині табу на гаджети під час їжі чи живого спілкування.

  • Вимикайте всі екрани та Wi-Fi за годину до сну.

  • Опануйте та встановіть програми батьківського контролю на гаджетах дітей.

  • Для читання та ігор не слід використовувати мобільні телефони, які мають маленький екран, дрібний шрифт та погану контрастність. Для «здорового читання» обирають планшети чи електронні книги, які по різних показниках, найбільш наближені до паперових варіантів.

  • Створіть дошку правил та розкладу екранного часу: правил повинні дотримуватися всі у родині, а графік може відрізнятися залежно від віку дітей.

  • Щоразу, коли дитина просить дозволу на екранний час, майте в запасі кілька ідей для спільного цікавого заняття як альтернативи.

- Які позитивні та негативні аспекти впливу гаджетів на дітей, на Вашу думку, можна виділити?

- Звісно, гаджети – це частина технічного прогресу, без якого сучасні діти обійтися не можуть. Але як психолог-практик, котрий працює із дітьми, можу зазначити, що за результатами діагностичного вивчення дітей, при взаємодії з гаджетом, спостерігається негативний вплив на роботу мозку дитини, порушення уваги, затримку когнітивних функцій, порушення навчання, підвищену імпульсивність та агресивність, зниження здатності до саморегуляції.

Позитивною ж стороною, на мою думку, є те що, коли дитину необхідно чимось зайняти, наприклад у лікарні чи під час тривалої поїздки можна включити розвивальний мультик чи казочку. Також гаджет – це розвивальний інструмент: коли дитина хаотично натискає на кнопки - розвиває дрібну моторику. Коли розглядає картинки на екрані і вибирає мелодію – тренує зорове та слухове сприйняття. Окрім цього, гаджет є помічником у навчанні, так як здатен зберегти в собі цілу бібліотеку, що допомагає дитині отримувати нові знання. Тобто батьки, можуть привчити дитину до того, що Інтернет – джерело корисної інформації, а не тільки джерело ігор.

- Які корисні застосунки для дітей Ви знаєте?

- Я не буду виділяти якісь окремі застосунки, але, звісно, існують мобільні додатки або комп’ютерні ігри, які можуть принести користь дитині: це ігри для розвитку логіки, уваги, пам'яті, інтелекту тощо. До них відносяться різні логічні ігри, ребуси і головоломки. Чудові ігри – стратегії, що не вимагають підвищеної очної напруги, швидкості реакції і уважності. Існують корисні і розвивальні ігри для дітей від 3 до 5 років, які знайомлять дитину з тваринним і рослинним світами, а так само навчають алфавіту, цифрам, позитивно впливаючи на розвиток моторики рук, пам'яті, музикального слуху, спілкування. Якщо правильно підібрати гру і чітко обмежити час перебування дитини за гаджетом то результатом стане набуття уміння швидко приймати рішення, розвиток логічного мислення, уваги, координації, навичок планування тощо. Але ще раз наголошую, що гра повинна бути екологічною для дитини.

- Існує думка, що гаджети знімають стрес, чи погоджуєтеся Ви з нею?

- З практики можу зазначити, що стрес гаджети знімають лише при умові дозованого користування та контенту перегляду. Однак, якщо довготривале перебування за гаджетом, то часто можемо спостерігати емоційні гойдалки у дитини, зміну у поведінці та певну залежність від гаджету.

- Чи впливає час, проведений за іграми або в соцмережах на успішність у школі?

- Вважаю, що впливає, так як надмірний час перебування в гаджетах знижує цікавість до навчання в школі, порушує нормальний розвиток навичок спілкування, взаємодії з однолітками та затримку когнітивних функцій – діти починають «штамповано» мислити, не робити власних висновків, що своєю чергою призводить до зниження успішності дитини у школі.

- Наразі є багато завдань, які потребують використання гаджетів під час навчання, це стосується як загальної, так і позашкільної освіти. Чи може постійне використання гаджетів викликати залежність від них?

- Школярі все більше спілкуються та грають зі своїми однолітками через соціальні мережі та ігри онлайн. На жаль, через це діти проводять в інтернеті багато часу і нерідко це переростає в залежність.

Саме тому дорослі негативно реагують на те, що й навчатися дитина має, використовуючи гаджети. Дітей приваблює яскравий віртуальний світ. На уроках учні постійно відволікаються на телефон – читають повідомлення та переглядають стрічку в соціальних мережах, грають. Все що в розумній кількості, то на благо, будь-яка надмірність – на шкоду. Так і з цифровими пристроями. Гаджети – це не тільки доступ до інтернету, це і зв’язок, тому школяр обійтися без нього не зможе. Тож, батьки мають віднайти баланс.

Поради батькам:

  • Важливу роль відіграє контроль часу, проведеного дитиною в інтернеті, стежити за частими перервами, адже це береже мозок дитини від надмірної стимуляції. Рекомендую батькам заводити спеціальний щоденник, у якому дитина сама відзначатиме, скільки годин вона користувалася девайсами.

  • Також у щоденнику можна буде вести «компенсаційний» облік: одна година в інтернеті – 30 хвилин читання книги або заняття спортом. Унікальність процесу в тому, що фіксує все сама дитина, як і обирає собі заняття. Це допомагає побудувати довірчі стосунки в сім’ї без примусу і сварок.

  • Після закінчення уроків слідкувати, щоб дитина обов’язково провела час на свіжому повітрі. Більше приділяти час спілкуванню з дитиною, цікавитися її життям, враховувати її вподобання та цікавість.

- Як Ви ставитеся до позашкільної освіти, яка потребує також користування гаджетами?

- Все ж таки сучасні технології – це наше майбутнє. Раціональне використання електронних девайсів в навчальному процесі зробить його цікавішим, динамічним та пізнавальним. Головне зберігати почуття міри.

Також батьки можуть перетворити марне дозвілля в гаджетах в корисний навчальний процес та записати дитину до, наприклад, ІТ-школи, де діти засвоюють усі сучасні навички комп'ютерної грамотності. У нашому центрі «Kiberschool» існує вже близько 4 років. Діти вивчають програмування мобільних, додатків, сайтів, чат-ботів, етичного блогінгу, створення штучного інтелекту та віртуальної реальності, обробці баз даних, кібербезпеки та навіть блокчейну. Їм розповідають, як робити шкільні презентації самостійно, без допомоги батьків. Тут діти можуть освоїти усі сучасні навички комп'ютерної грамотності та перетворити марне дозвілля в гаджетах в корисне.

Тому, я позитивно ставлюся до такого роду позашкільних занять. Тим паче, що дитина таким чином сприймає гаджет не лише як додаток для дозвілля, а й як джерело розвитку, отримання нових знань. Також це важливо з точки зору безпеки користування Інтернетом.

- Яким має бути відпочинок від гаджетів для дитини?

- Для того, щоб електронні гаджети не створювали проблем для здоров’я дитини, ними можна користуватися не більше 2 годин на день, що також знизить ризик формування залежності від девайсу. Також дуже важливо ставлення батьків, наскільки вони готові провести час з дітьми. Варто не забувати, що батьки в першу чергу є прикладом для своїх дітей і їхні звички діти наслідують. Якщо, наприклад батьки займаються спортом, читають книги, то діти будуть намагатися повторювати поведінку батьків, при цьому відволікатимуться від гаджетів. Щодо фізичної активності, то це можуть бути будь - які прогулянки, велопрогулянки, сімейні змагання тощо. Тому шановні дорослі будьте прикладом для своїх дітей! За столом відкладайте телефон та планшет та насолоджуйтеся спілкуванням. Граючи з дитиною, будьте активним учасником гри, а не спостерігачем з телефоном.

Анна Толстошеєва, MistoSumy.com


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: