Завантаження ...

Зберегти найцінніше — поради сумської психологині як запобігти самогубству

Зберегти найцінніше — поради сумської психологині як запобігти самогубству фото

У наш час, коли постійна небезпека стала звичкою, а психологічне виснаження перестало бути чимось незвичним, варто максимально багато уваги приділяти своєму психологічному здоров'ю.

У День запобігання самогубствам журналісти MISTOSUMY.com вирішили дізнатись, чому у людини може виникнути бажання позбутися найціннішого та чи можна вберегти себе та своїх близьких від суїциду.

На наші питання відповіла Яна Коломієць, психологиня МФК СумДУ та простору дружнього до жінок та дівчат “Вільна”.

— За якими ознаками можна помітити, що людина знаходиться в кризовій ситуації? 

— Є типові ознаки, які можуть вказати на такий стан людини, наприклад: знижений настрій, уникнення соціальної активності, зміна поведінки. Також проскакують певні фрази такі як: «Можливо, без мене буде краще», «Як це все остогидло», «Було б краще заснути та не прокидатися». Плюс людина може роздарювати, віддавати свої речі або приводити все в порядок. Може бути й відсутність ознак. Це залежить від того, чи знає людина, по якім критеріям її можуть вирахувати, особливо якщо це не перша ситуація. У підлітковому віці це дуже часто суїцидальність з посмішкою, коли дитина з виду одна, а всередині зовсім інша. Тому сказати однозначно, що ось оцей перелік буде точним неможливо, адже іноді й таке буває, що і лікарі-психіатри після лікування не можуть інколи вберегти.

"БУДЬ-ЩО МОЖЕ СТАТИ ОДНІЄЮ КРАПЕЛЬКОЮ, ЯКА ВИПЛЕСНЕ ЦЮ СУЇЦИДАЛЬНІСТЬ ЗА БОРТИ"

— Які найпоширеніші причини суїцидальності серед підлітків?

— Серед підлітків спектр широкий. Тому що цей вік взагалі такий кризовий, піковий, дуже категоричний. Цей вік становлення особистості, коли дуже важливі ті аспекти, на які, наприклад, дорослі вже не так акцентують свою увагу. Це, звичайно, стосунки з іншими, стосунки з батьками, стосунки з однолітками. Для підлітків дуже важливо бути прийнятим, і тому булінг, коли дитину цькують, це не дуже добре. Не тому, що з усіх прасок кричать, що булінг не повинен бути серед будь-якого оточення, чи дітей, чи підлітків, чи дорослих, а тому, що людина найважче переживає, коли її відкидають, коли вона нікому не потрібна. І це також може стати поштовхом, тому що людина не може жити в нестерпних умовах. Це важко психологічно. Причиною може бути і нещасливе кохання, бо підлітковий вік дуже радикалізує, і стосунки вважаються єдиними на все життя. Дорослі іноді кажуть, що в тебе буде ще 35 таких і так далі, але це не завжди спрацьовує, тому що підліток не завжди так думає. Іноді дорослі не можуть зрозуміти, що стало причиною суїцидального акту. Чому? Тут важливо розуміти, що взагалі таке суїцидальність. Адже є люди, які схильні до суїцидальності, які тривожні, тривожно-депресивними розладами, особливо з депресією. Взагалі депресія не дуже легка хвороба, тому що вона іноді буває смертельною. І в той момент, коли людина має вже певні схильності суїцидальні, тобто вона про це думає, вона розмірковує, є певні причини, вона ніби схожа на таку чашу з водою, яка наповнена до країв. От вода в цій чаші – це оця суїцидальна схильність. Ці края цієї чаші і взагалі боковиночки – це ті цінності, це підтримка, це те, що тримає людину в житті. Тому що вона знає, чому вона живе, хто її підтримує, має якісь мрії, все, що дає людині відчувати життя. І в певний момент, коли і так уже до країв, якась взагалі проста ситуація, можливо, якесь слово, будь-що може стати однією крапелькою, яка виплесне цю суїцидальність за борти. І тому дуже часто не можуть зрозуміти родичі, друзі, колеги, вчителі, чому так сталося. Тому що ця причина може бути такою мізерною з погляду інших оточуючих, але дуже величезна в очах тієї людини, яка скоїла суїцид.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Безоплатна психологічна допомога мешканцям Сумщини – куди звернутися

— Що можна вдіяти, якщо ти помітив, що твоя близька людина має такі схильності? 

— Якщо ви бачите, що людина має схильності, то з нею треба відверто говорити. Іноді кажуть, що коли ти говориш про це, то людина буде йти і пригати, або ще щось. Ні. Зазвичай людина слухає вас, тому що ці слова вже є в неї. Ці думки вже рояться. І близькі друзі, особливо друзі, особливо ті, які можуть не засуджуючи говорити з другом, зі знайомим, вони можуть підтримати, вони можуть відвести до фахівця, сходити разом, посидіти там десь біля кабінету, якщо потрібно. Звичайно, треба розуміти, що якщо вже є суїцидальні схильності, то варто, обов'язково йти до лікаря-психіатра, психотерапевта. Чому? Тому що потрібно провести ряд заходів, які проста людина, можливо, не може сама зробити, не має достатньо фаховості й прогавиться той час, коли, наприклад, лікар-психіатр може побачити, що є причиною суїцидальності, тому що причини суїцидальної поведінки можуть бути різні. Різні психіатричні захворювання. Треба людині сказати, що ви поруч завжди, що ви можете допомогти, не засуджувати, та звичайно, варто йти до фахівця, тому що саме з суїцидальністю працюють лікарі-психіатри, психотерапевти. 

Дбати про життя та вчасно звернутися до спеціаліста

— Що робити, якщо спіймав себе на суїцидальних думках?

— Я б, звичайно, цій людині порадила йти до психолога в будь-якому випадку. Лікар-психіатр повинен зрозуміти, яка причина того, що у людини є суїцидальні думки. Це може бути психіатричне захворювання, це може бути психічний стан, це може бути депресія, яка лікується, яка добре лікується. Якщо відчуваєте, що щось не так, що щось збилося, тим паче, що зараз суспільство виснажене, ми переживаємо довгий стрес, вже ресурсів не так багато, і людина може не справлятися з тим навантаженням, який на неї просто падає щоденно. Якщо людина не звикла про себе піклуватися це звичайно підвищує рівень стресу. І я маю на увазі не масочки для обличчя, а можливість не працювати, коли ти втомився, відпочити в тиші, не робити щось, коли немає на те сил. Це дуже важливо, адже вимоги до людини ніхто не знижував. Вона повинна працювати, так само як нібито війни немає. Є тривожні розлади, є панічні атаки, є страхи певні, є депресивні страхи. Тому треба сприймати фахівців психічного здоров'я не як загрозу, що вони хочуть вам щось нашкодити, або вас підсадити на ліки, або щось накрутити в голові. Абсолютно ні. Вони хочуть зберегти психічне здоров'я, щоб якомога менше людей мали таких проблем з суїцидальністю. В нас не дуже велика кількість населення, щоб ми ще дозволяли собі ігнорувати цей факт і не піклуватися про себе. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Дорослі діти - як війна змінила дитинство в Сумах

— Чи може дитина у будь-який час прийти до шкільного психолога і поспілкуватись з ним?

— Так, вона може прийти до психолога. Також є дуже багато сервісів для того, щоб зберегти життя та психічне здоров'я. Наприклад, програма «Як ти», звичайно, вона направлена на те, щоб людина більше думала про себе, не заганяла себе в певні рамки, не доводила себе до виснаження, коли вона взагалі не може нічого з собою зробити, і це досить важко без фахівців, без допомоги лікарів. Підтримка психічного здоров'я дуже важлива. Якщо якась кризова ситуація сталась, є телефон шкільного психолога, телефон гарячої лінії психологічної підтримки. Ситуація може бути різна. Дуже добре, якщо дитина може розв'язати цю проблему і звернутися самостійно без батьків. Якщо вона достатньо зріла для того, щоб прийняти правильне рішення в певну кризову ситуацію, якщо ж дитина, наприклад, не зовсім готова приймати і робити правильні рішення, то треба в її телефонну книгу внести декілька номерів психологічної допомоги, розказати, показати як та коли користуватись. Можу сказати, що на цих телефонних лініях працюють дійсно фахівці. Їхня задача – це перша психологічна допомога, зняти кризу. Є дитячі лінії, є дорослі лінії. Мої знайомі працюють на цих лініях допомоги і до них дуже часто звертаються і підлітки, і діти, і дорослі, і військовослужбовці, і ветерани, і просто цивільні, тому що досить важко проживати це життя, маючи постійно ці загрози, такі немислимі для нас, навала війни, і те, що люди втрачають домівки, втрачають близьких, це виснажує, звичайно, виснажує. Тому ці телефони, вони всюди, ви можете йти вулицями міста і бачити ці номери телефонів. Запишіть собі декілька хоча б для того, щоб ви могли порадити своїм близьким, друзям, якщо ви бачите, що справа погана. 

— Що Ви можете порадити батькам, щоб краще розуміти своїх дітей?

— Раджу батькам подивитися підліткові фільми й серіали. Чому? Там показані проблеми підлітків, там проблеми дітей. Знімаються фільми не просто так, а порушуються саме ті проблеми, які хвилюють підлітків і дітей. Чому дорослий іноді може знецінити ті проблеми, які є в підлітків. Такі серіали треба дивитися заради того, щоб зрозуміти причини, наслідки, як попередити. Наприклад один з таких серіалів “13 причин чому” від Netflix. Серіал важкий, але в ньому дуже гарно продемонстровані різні причини такої поведінки.

Спілкувався Нікіта Зіборов




 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: